10-04
3LAB

Ongelukje | Interview met David Cocheret

David Cocheret regisseerde de korte film Ongelukje waarin een jong stel in een auto-ongeluk terecht komt. De grootste klap moet echter nog komen...

Waar kwam het idee vandaan voor Ongelukje?

Ik wilde graag een film maken met een tweespan: een mix tussen komedie en iets heel duisters. Tegelijkertijd wilde ik een ode brengen aan mijn ex-vriendin. Zij is vreemdgegaan en toen ze me dat vertelde, beeldde ik me een enorme explosie in die alles op zou lossen. Ik vertelde dit aan Paul (scenarist) en toen is hij verder gegaan met dat idee. Hij heeft zelf een enorme angst voor auto-ongelukken, dus zo is dat allemaal samengesmolten. Daarnaast hebben we een gedeelde fixatie voor mobiele telefonie. Je telefoon is tegenwoordig zo privé, ook binnen een relatie. Wie geeft tegenwoordig z’n code nog zomaar weg? Al die facetten hebben tot deze film geleid.

Wat wilde je eigenlijk vertellen met deze film?

We wilden graag het probleem aankaarten dat mensen meer op moet letten in het verkeer. “Kijk eens naar de wereld om je heen”. Ik word helemaal gek van het feit dat mensen steeds meer met hun telefoon bezig zijn als ze aan het rijden zijn. ‘Don’t text and drive’. Het kan uiteindelijk enorme gevolgen hebben…

De ontploffing van de auto lijkt heel echt, zijn dit special effects?

Ik heb vanaf dag één gezegd toen we deze film gingen maken, dat de ontploffing hoe dan ook echt moest zijn. De explosie is de punchline van de film en het was daarom cruciaal dat hij echt zou zijn. Letterlijk de helft van het hele filmbudget is aan de explosie op gegaan, maar dat is het allemaal waard geweest.

Kwam je op de set nog voor verrassingen te staan, gezien die explosie?

Ik moet zeggen dat alles vrij soepel verliep. Wel had ik de wens dat de rokende auto, en dus de grap, doorliep in de aftiteling. De auto moest dus nog even nabranden. Toen is de boom ook een klein beetje in de fik gevlogen. Gelukkig was die boom wel al dood voor de explosie en was de Brandweer en een stuntteam aanwezig.

Onder andere Rutger Hauer was heel enthousiast over de film. Hoe verwacht je dat andere mensen zullen reageren op de film?

Nou, het leuke is dat de film begint als een heel spannend drama. Je denkt als kijker alleen maar: die mensen moeten zo snel mogelijk die auto uit. Maar op het moment dat de actrice zegt: “Geef me gewoon je code” waarop de acteur zegt “Je kan gewoon daar onder drukken voor een noodoproep”, slaat de film om en wordt het duidelijk dat je naar een komedie kijkt. Je zet mensen daardoor volledig op het verkeerde been. Ik denk dat die omslag voor veel kijkers als een verassing komt en dat dat ook te zien zal zijn aan de reacties. 

Heb je de komende tijd nog meer projecten op de planning staan?

Ik ben nu druk bezig met het regisseren van SPANGAS en ik ga binnenkort een horrorfilm maken. Die zal te zijner tijd online te zien zijn op YouTube, maar verder kan ik daar nog niets over verklappen…