NOS Mashup zoekt uit: hoe fake is Instagram

Dit gebeurt er achter de schermen bij jouw favoriete Instagrammers.

Niemand zal het toegeven, maar stiekem strijden we allemaal voor een beetje Insta-fame. Zo veel mogelijk likes op onze foto’s en het liefst ook een flinke bak volgers. Blijkt dat je daar helemaal niet zo hard je best voor hoeft te doen.

Dat je volgers en likes kunt kopen op Insta is niet nieuw, we know. Maar hoe makkelijk het is, laat NOS Mashup zien in een nieuwe serie die nu online staat op YouTube. Check maar, of zoek zelf: De waarheid over: hoe fake is Instagram?.

Roel en Iris van Mashup wilden zo snel mogelijk een zo groot mogelijk Instagram-account. En dat lukte ze. Binnen 24 uur had hun account over alpaca’s (<3) meer dan 2000 volgers. Niet helemaal via de legale weg, maar who cares?

In de video hieronder check je hoe snel je 2000 volgers kunt kopen en wat bekende Instagrammers daarvan vinden.


Roel legt uit: “Het gaat bij veel social media al lang niet meer om het aantal volgers, maar vooral om engagement op je posts.” Het lijkt daarom niet zo interessant om veel volgers te hebben, maar dat is niet perse zo. “Sinds een tijdje heeft Instagram net als Facebook een algoritme, en het lijkt erop dat je als je bijvoorbeeld 10.000 volgers hebt, eerder opduikt in dat algoritme.”

Maar: met volgers alleen ben je er niet. Je moet zorgen dat zo veel mogelijk mensen je foto’s liken en erop reageren. Als dat vaak gebeurt, kun je jezelf na een tijdje misschien zelfs influencer noemen.

Roel: “In de tweede video laten we zien dat sommige influencers zelf ook proberen dat algoritme te beïnvloeden. Die zitten bijvoorbeeld in grote groepen met andere influencers en zodra die een foto online plaatsen, is het de bedoeling dat die anderen die dan liken en erop reageren, zodat Instagram ze eerder oppakt.”


Kun je niet wachten op de derde video? Snappen we. Maar moet toch. Daarin zie je of al die fake shit het nou waard is, en wat je er eventueel mee kan verdienen. Zaterdag op youtube.com/mashup!