Nog even over dat voetballen op kunstgras...

Je weet wel: die korrels op kunstgras zouden schadelijk zijn. De 'banden-wereld' deed een onderzoek.

Het weekend staat voor de deur: grote kans dat je morgen of overmorgen een wedstrijd voetbalt op kunstgras. En nog heel even over die korrels op het veld. Begin oktober was er grote paniek, want waren die dingen nou schadelijk of niet? Wedstrijden afgelast, sportverenigingen in paniek.

Gisteren is een onderzoek gepresenteerd in opdracht van 'de banden-wereld', want die zorgt voor de korrels. Uitkomst van het onderzoek: er kómen wel schadelijke stoffen vrij, maar die hoeveelheid blijft rúim onder wat is toegestaan in Europa.Terug naar die ophef begin oktober. Toen vroeg Zembla zich af of we wel genoeg weten over de gezondheidsrisico's van kunstgrasvelden met rubberkorrels: Maarja, die 'banden-wereld' heeft natuurlijk makkelijk praten. Een bakker zou ook van z'n eigen brood zeggen dat het lekker is. Daarom gaan de onderzoeken voorlopig nog door. Het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, doet ook nog onderzoek. En dat wordt binnen een paar weken verwacht.

Voorlopig dus lekker blijven voetballen op dat kunstgras, maar douche na de wedstrijd en vreet die korrels niet op. 

En o-ja, als je morgen tof wilt doen in de kleedkamer: op één voetbalveld ligt zo'n 120 ton korrels van gemalen autobanden. Dat zijn ongeveer twintigduizend banden.