Nieuwe galactische buren

De planeten zijn 39 lichtjaar van ons verwijderd. Een ritje daar naartoe kost een miljoen jaar.

Astronomen konden gisteren de champagne rijkelijk laten vloeien: zij hebben buiten ons zonnestelsel zeven nieuwe planeten ontdekt ter grootte van de aarde. En de planeten zijn bijzonder, want het klimaat is er zodanig dat er vloeibaar water zou kunnen stromen, een voorwaarde voor leven.

De planeten werden ontdekt toen zij voor hun moederster, de dwergster TRAPPIST-1, langstrokken. Hoewel een onderzoeksgroep uit Luik de ontdekking deed, maakte NASA het nieuws bekend.

Planeten 2

2277 graden: een stuk koeler

TRAPPIST-1 is ongeveer net zo groot als Jupiter. Het kwik kan er een temperatuur van 2277 graden Celsius bereiken en dat is een stuk koeler dan op de zon, waar het 5505 graden is. Een jaar duurt op de ster erg kort: 1,51 tot dertien dagen. Dat betekent dat de planeten dicht bij de ster staan.

En ook al is er leven, dan nog is de kans bijzonder klein dat we ooit kennis maken met deze galactische buren. Simpelweg omdat het te ver weg is. 

Belgische biertjes in het heelal

Tijdens de persconferentie werd de Belgische astronoom Michaël Gillon, die de leiding had over een internationale groep astronomen, gevraagd of de planeten al een naam hebben. "Er is een hele serie namen van Belgische bieren voorbij gekomen", antwoordde hij toen. Maar: "echte namen zijn er nog niet".

NOS op 3 ging vandaag in gesprek met de Nederlandse astronoom Lucas Ellerbroek, die niet betrokken was bij het onderzoek. Hij beantwoordde prangende vragen van kijkers tijdens een Facebook Livesessie.