27-12

Nieuwe buren

Jan maakt kennis met de Syrische cultuur

De half Nederlandse, half Syrische band vult het Brabantse zaaltje met Arabische klanken. Een groepje jongens van mijn eigen leeftijd danst in een cirkel, zij aan zij, hand in hand. Ik kijk naar de feestvierende menigte en betrap mezelf erop enigszins verbaasd te zijn dat het zo gezellig is. Mijn beeld van Syrië bestond onbewust toch vooral uit gammele bootjes met vluchtelingen, vallende bommen en ontvoerde mannen in een oranje pak.

ruw.00 53 49 11.Still011

Syrische cultuur
Vanavond draait alles om de Dabke, oftewel dé Syrische volksdans. Tamer en Iris willen door middel van het organiseren van dansavonden het Nederlandse publiek laten kennismaken met de Syrische cultuur. “If you want us to be a part of this society, you have to know where we're coming from.” Tamer loopt naar de microfoon en vraagt iedereen bij elkaar te komen voor start van de dansworkshop. We pakken elkaars handen vast, beginnen te bewegen op het ritme van de muziek en al snel waan ik me op een Syrische trouwerij.

ruw.01 02 11 10.Still013

Allemaal één
“Ik zie ons niet als vluchtelingen, maar als
nieuwe buren”, legt Tamer uit. Ik sta met een spa rood in mijn hand op adem te komen en knik instemmend. We praten en dansen totdat we echt niet langer kunnen blijven en nemen afscheid. Vol adrenaline spurtten we ons door een donker Eindhoven naar de allerlaatste trein. Als ik twee uur later in mijn bedje lig denk ik na over de woorden van Tamer. Best gek eigenlijk, het woord 'vluchteling'. Alsof dat álles is wat iemand is. En terwijl er beelden van de avond aan me voorbij flitsen verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Jong of oud, nieuwe buur of niet, vanavond waren we allemaal één.

Bekijk hier de video: