25-05
preview

Nieuw: Onder de radar

Hoe gaat het eraan toe binnen een arrestatieteam? In het nieuwe programma Onder de radar zie je alles wat er bij de Dienst Speciale Interventies komt kijken.

Voor de zesdelige serie Onder de radar: Speciale Eenheden in actie kreeg documentairemaker Jessica Villerius exclusieve toegang tot de anti-terreur eenheid van Nederland. Deze eenheid, die bestaat uit de arrestatieteams en anti-terreurteams van de politie en defensie, wordt de DSI genoemd: Dienst Special Interventies.

Het Arrestatieteam
In de eerste aflevering van Onder de radar is Villerius bij het ingrijpen van het Arrestatieteam bij een terroristische dreiging. Na een melding over een dreiging met een explosie, worden er snelwegen afgezet en komt het team in actie. Villerius woont ook schietoefeningen bij en gaat mee naar de arrestatie van een vuurwapengevaarlijk persoon in een woonwijk.

'Overal hebben zij een scenario voor'
Nederland is uniek in de wereld wanneer het aankomt op terreurbestrijding: nergens anders ter wereld werken politie en defensie op deze wijze samen in de aanpak van grof geweld en de terreurbestrijding. Villerius was onder de indruk: 'Ik vraag me af of je er ooit klaar voor bent, maar wat ik inmiddels wel zeker weet is dat wij in Nederland getrainde teams hebben rondlopen die nergens bang voor zijn en zo snel handelen dat je bij wijze van spreken niet eens tijd hebt om met je ogen te knipperen. Of het nu gaat om terreur, ontvoeringen of vuurwapengevaarlijke verdachten: overal hebben zij een scenario voor.'


Onder de Radar: Speciale Eenheden in Actie, vanaf woensdag 13 april, 21.15, KRO-NCRV, NPO 3