Amerikaanse autist speelt muziek Hazes

Waar denk jij aan als aan 'autisme' denkt? Ze ziet toch al snel een stille onhandige jongen voor je die in een ding supergoed kan.

Dat is helaas een vrij beperkt beeld van de wereld van autisme. Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis die lastig is te diagnosticeren. Voor het nieuwe programma Het Is Hier Autistisch volgt Filemon Wesselink verschillende mensen met verschillende vormen van autisme.

Wat ga je zien?
Filemon spreekt verschillende mensen bij wie autisme is gediagnostiseerd. Autisten zijn er in alle kleuren en maten. Het type autist uit de inleiding werd bekend gemaakt door de film Rain Man (ga hem zien!) en wordt 'idiot savant' genoemd. Dat is een autist die moeite heeft met contact en emoties, maar een fenomenaal talent bezit. Zo kan Raymond uit Rain Man extreem goed hoofdrekenen en komt Filemon in Amerika een jongen tegen die muziek na een keer luisteren direct kan naspelen. Filemon laat hem het liedje Geef mij nu je Angst van André Hazes horen - wat hij natuurlijk nog nooit gehoord heeft - en hij speelt in een keer na. Check het: heel leip. 

En Filemon zelf?
Omdat hij zelf ook vermoedt dat hij in het autistisch spectrum zit, start Filemon een intensief onderzoek bij artsen, maar ook mensen om zich heen. "'Doe niet zo autistisch', krijg ik vaak naar mijn hoofd geslingerd. Maar wat is autisme nou precies?" De wereld van het autisme is rijk en divers en Filemon duikt er helemaal in. Welke soorten er zijn, hoe het is om ermee te leven en hoe de mensen eromheen me omgaan. Voor antwoorden op deze en nog veel meer vragen, kijk jij vanavond naar NPO 3!


Het Is Hier Autistisch, vanaf donderdag 19 januari, 21.05 uur, BNN, NPO 3