Nieuw bij NPO3: Riphagen

Driedelige dramaserie over zwarthandelaar en jodenjager Andries Riphagen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreert met de Duitsers.

Deze serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over Andries Riphagen. Riphagen (een rol van Jeroen van Koningsbrugge) is niet alleen een bokser, zwarthandelaar en souteneur, maar vooral een fervent Jodenjager. Riphagen wordt onmetelijk rijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers en waant zich hierbij onaantastbaar. Maar als hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent de jonge politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd (gepseeld door Kay Greidanus) de jacht op hem. De cast bestaat verder onder anderen uit Sigrid ten Napel (Overspel, Penoza), Peter Blok (Volgens Robert, Penoza, Goedenavond dames en heren), Anna Raadsveld (Overspel, Hoe duur was de suiker, Goedenavond dames en heren), Kay Greidanus (Sevilla, Ramses, Bloedverwanten, Petticoat) en Lisa Zweerman (Smeris4JIM).

De serie is geschreven door Paul Jan Nelissen (scenarist van o.a. TBS) en Thomas van der Ree (schrijver van o.a. Pony placeSmeris4JIM) en mede gebaseerd op het gelijknamige boek van Bart Middelburg en René ter Steege, aangevuld met uitgebreide interviews met Rob Riphagen, zoon van Andries Riphagen. De filmversie van Riphagen werd eerder in 2016 in bioscooproulatie gebracht door regisseur Pieter Kuijpers (Doodslag, Feuten, Icarus).


Riphagen, vanaf 1 januari 2017 om 20.25 uur, VPRO, NPO 3