10-07

Negen (vreemde) feiten over oorsmeer

Je oorsmeer kun je prima gebruiken als lippenbalsem. Zo hebben we nog een fijn lijstje aan andere vreemde feiten over je oor-smurrie.

1)  Oorsmeer is troep dat ons lichaam niet meer nodig heeft. Het bestaat uit huidschilfers, talg, eiwitten en haartjes. Samen vormt het een vettige, kleverige smurrie met een bittere nasmaak.

2)  Maar onderweg naar de uitgang is het nog heel nuttig. Het is essentieel dat je oor oorsmeer bevat. Het beschermt het oor tegen vocht, wind, koud, bacteriën maar ook insecten, zoals kakkerlakken.  

3)  Laat oorsmeer dus zo veel mogelijk met rust. Het valt er vanzelf uit. Door het bewegen van de kaken wordt het naar buiten gedrukt. Tijdens het douchen even de pink door het oor halen is voldoende om het proper te maken. Een Wet Willy is dus zo slecht nog niet.

4)  Een wattenstaaf is een absolute no go. Hiermee druk je het oorsmeer verder naar achteren en komt het oorsmeer er niet meer één-twee-drie uit. Dus denk even na voordat je met stokje in schaapskleren los gaat op je oor.

5)  Wat je wel kan doen is met een wattenstaafje de rand van de ooropening schoonmaken. Mits souplesse en de juiste techniek wordt het instrument gedoogd door de KNO-artsen.

6)  Maar voor veel mensen is deze boodschap aan dovenmansoren gericht. Zij vinden het namelijk heerlijk om een wattenstaafje in het oor te stoppen. Deskundigen noemen dit een oorgasme. En dat is niet ver bezijden de waarheid. De gehoorgang is dun en er zitten veel zenuwuiteinden. Hoe meer zenuwen, hoe fijner als je die prikkelt. Net als bij een echt orgasme dus.

7)  In Oost-Europa wordt oorsmeer niet als troep gezien maar als een onuitputtelijke bron van lippenbalsem. De vettige substantie zorgt ervoor dat de lippen in de gure omstandigheden niet barsten. Een soort cradle-to-cradle maar dan met lichaamsafscheiding.

8)  Bij de meeste Westerse mensen is het oorsmeer vettig en heeft een honingkleur. Maar sommige mensen hebben hard en korrelig oorsmeer. Dat is iets genetisch. Opvallend is dat in Azië het juist omgekeerd is. Daar heeft bijna niemand slijmerig oorsmeer. Wat smeren ze dan op hun lippen zou je bijna denken. 

9)  Dit genetisch verschil heeft nog een andere uitwerking. Mensen met hard en korrelig oorsmeer hebben ook geen zweetgeur. Dus in een volle Japanse metro heb je in ieder geval geen last van overmatig zweetlucht. 

Heb je nu een lichte behoefte gekregen om je oorsmeer weg te halen? De Medicijnmannen onderzoeker spray tegen oorsmeer en andere remedies: