04-09

Ryanne: 'Wiet verbroedert' | Risky Rivers

Ryanne van Dorst stapte met Maxim Hartman in een bootje, op een levensgevaarlijke rivier. Waarom!? En hoe overleefde ze dat?

Ha Ryanne, we zagen je al eerder in Expeditie Robinson en nu weer in Risky Rivers. Schuilt er zo’n avonturier in jou?
Nou ja, ik zal nooit een aanbieding voor een reisje afslaan, ik ben er gek op. Nepal stond al een tijd lang hoog op m’n lijstje van plekken die ik nog wil bezoeken. Maar als het een rivier op Ameland was geweest had ik ook meegedaan hoor.

Hoe heb je je voorbereid op deze reis?
Niet echt. Ik had wel het idee dat het fysiek vrij pittig ging worden, dus ik was wel gestopt met roken een week van tevoren. Dat heeft niet echt geholpen dus ik ben daarna maar weer begonnen.

Zag je er enorm tegenop of had je er juist heel veel zin in? En, waarom?
Ik had er superveel zin in! Sowieso zit varen een beetje in m’n bloed, ik doe het graag. Raften was alleen wel nieuw voor me. En wie kan er nou vertellen dat ‘ie is wezen raften in Nepal?

En dan zit je opgescheept met een andere BN’er in een bootje. In dit geval Maxim. Hoe was dat?
Van tevoren dacht ik dat het alleen maar lollig zou worden, maar dat viel in de praktijk vies tegen. Ik weet niet of het door de intensiteit van het varen kwam of door iets anders, maar Maxim en ik hebben wel een aantal aanvaringen gehad.

Jullie kregen het inderdaad aan de stok met elkaar. Gelukkig konden de opnames wel nog verder doorgaan. Hoe heb je dit opgelost?
Veel wiet gerookt ’s avonds. Dat verbroedert, en het groeit daar ook gewoon overal.

Als je terugkijkt, hoe heb je zo’n reis over water ervaren?
Ik zou het zo weer doen! Ook al leek het in het begin een beetje extreem en uitzichtloos, aan het eind van de rivier waren zowel Maxim als ik vol zelfvertrouwen en hadden we de boot prima onder controle. Het scheelde ook wel dat er nog een mannetje extra in de boot kwam om ons te helpen, moet ik zeggen.

Wat was het spannendste moment tijdens deze reis?
De eerste stroomversnelling op de rivier. Het leek zó rustig vanaf de oever, maar eenmaal ín de raft werden we totaal overmeesterd door de kracht van de Marshyangdi. Onze instructeur bleef ook maar schreeuwen en raakte licht in paniek leek het wel. Ik scheet wel effe in m’n broek toen.

Wat vond je het allermooiste aan Nepal?
Dat de Nepalese mensen zo ontzettend lief en zacht zijn. Ik voelde me soms echt een klootzak met m’n grote muil. Dan besef je ineens hoe hard je huid wordt van het leven in de Westerse wereld. En die Himalaya's zijn natuurlijk ook prachtig, een soort Limburg.

Was er een moment waarop je dacht ‘ik stop ermee?’ Zo ja, wanneer was dit?
Ja bij die eerste stroomversnelling dus al.

Welke levenslessen heb je mee terug genomen naar Nederland?
Nooit meer met Maxim in een boot stappen.

Hoe was de tijd thuis na deze reis? Nog last gehad van rare kwaaltjes of heimwee? Of moest je lichaam lang herstellen na de reis?
Ik heb wel een tijdlang spierpijn in m’n rug gehad van het peddelen. Aan één kant ook maar, want we zaten elke dag aan dezelfde kant van de boot. Beetje stom eigenlijk achteraf gezien.

Zou je na deze trip zelf ook een ander soort vakantie plannen?
Ik zou heel graag terug willen naar Nepal om daar een lange wandeltocht te doen door de heuvels. Ook al was de tocht over de rivier echt prachtig, ik heb het gevoel dat er nog veel meer moois te zien is.

Welke reis zou je echt nog eens willen maken in je leven?
Zoveel. Maar het allerallerliefst zou ik op een houten piratenzeilboot over de zeeën willen varen naar Engeland of het Zuiden.

Als een semi-ervaringsdeskundige: welke tips geef jij fans die ook zo’n reis per boot(je) willen maken?
Neem zwemles.


Risky Rivers is elke maandag om 20.25 te zien bij NPO 3