Alles wat je moet weten over Nederland VS Japan!

Vanavond is het zover! We mogen los tegen Japan! Dit wordt kat in het bakkie! Toch?

Nou, eigenlijk niet per se. Japan is namelijk echt best wel goed. In 2011 wonnen ze het WK al en ze hebben in 2014 en in 2018 ook nog eens het Aziatisch Kampioenschap gewonnen.

Wist je trouwens dat bijna alle vrouwen uit het elftal voor Japanse clubs spelen? Er zijn maar 2 uitzonderingen: Utsugi (Reign FC, V.S.) en Kumagai (Olympique Lyonnais, FR). Maar nu zitten ze dus vooral in Nadeshiko Japan. Jazeker, Nadeshiko Japan. Dat is de naam van het Japanse vrouwenelftal. Oh trouwens, de mannen heten 'SAMURAI BLUE'. Beetje overdreven vind je niet?

Leuk! maar wat hebben de japanse vrouwen allemaal al gedaan?

Gaan we het over hebben! In 1981 deed Japan mee aan hun eerste voetbalvrouwentoernooi. Een van deze wedstrijden was tegen China en dit was gelijk hun allerdikste overwinning ooit. Zij wonnen toen met 21-0 wat het toch wel een beetje gênant maakte... Sinds 1991 doet Japan al mee aan het WK en dat ging eigenlijk nooit echt heel goed. In 2011 was er dus wel een keerpunt en toen hadden ze het WK gelijk flink gewonnen. Op de Olympische Spelen gingen ze ook eigenlijk nooit echt heel lekker. Ze hebben wel een keer de tweede plaats gepakt (2012) maar dat was het dan ook echt wel. Dat valt dan dus best nog wel mee!

waar staat japan op de wereldranglijst?

Ja, dit is dan wel weer een beetje confronterend. Japan staat één plek boven Nederland. Zij staan namelijk op de 7e plek maar wij zitten ze dus op de hielen met een mooie 8e plaats. Betekent dat dat dan dat we niet kunnen winnen? Nee hoor! We hebben namelijk ook van Australië gewonnen! En Australië staat weer een plek hoger dan Japan. Daarnaast hebben we de peilingen mee! De kans dat wij winnen zou 48% zijn, de kans op gelijkspel 26% en de kans op een overwinning voor Japan ook 26%.

voor wie moeten we extra uitkijken?

Nou, eerst voor Homare Sawa. Maaaar die doet gelukkig al een tijdje niet meer mee, dus je hoeft niet te stressen. Zij had 203 interlands en 83 goals op d'r naam, dus dat was echt wel even goed huilen geweest. Het Japanse team zit nu alleen zo in elkaar, dat ze het niet per se van één speler moeten hebben. Op dit moment zijn er dus veel fantastische spelers maar er zijn een aantal dingen die Japan extra gevaarlijk maken.
  • Doordat er veel spelers geblesseerd waren, zijn er spelers ingezet die normaal niet snel worden ingezet. Alle kwaliteiten zijn nu bekend en kunnen extra goed worden ingezet.
  • Ze gaan goed met druk om.
  • Ze hebben verloren van Engeland en daar hebben ze veel van geleerd. Dat kan dus nog een probleem gaan worden!

klinkt spannend hoor! Waar en wanneer gaat het los?

Vanavond dus al joh! Om 21:00 uur zie je de wedstrijd op NPO 3!