De nacht van de popmuziek

In november staat NPO 3 iedere zaterdagavond in het teken van popmuziek, in aanloop naar de Top 2000.

Zou 2017 ook worden afgesloten met Bohemian Rhapsody? Wie weet. Het hoort er toch een beetje bij. Om in hogere muzikale sferen te komen, duiken we de muzikale geschiedenis in. 

Oasis Supersonic - 4 november 23.10
In de jaren '90 - toen je ouders jong maar opa en oma al oud waren - was er in Engeland een mega muziekgevecht gaande. Tussen de rockbands Oasis en Blur. De Londense jongens van Blur en Oasis van de losbandige broers Gallagher uit arbeidersstad Manchester. En over die jongens gaan we het hebben. 

Noel schrijft alle muziek en zijn broer Liam leent zijn bijzondere stem aan hun materiaal. Ondanks dat hun chemie ze tot grote hoogtes bracht kunnen ze elkaars bloed wel drinken. Tot grote woede van Noel zingt Liam hun allergrootste hit Wonderwall. Op een dag zegt Noel dat hij nooit meer een optreden met Oasis wil doen. Die belofte komt hij na. In 'Oasis Supersonic' zien we hun fascinerende opkomst en ondergang. 

U2: Innocence + Experience - 11 november 23.25
Op 13 november 2015 staat een optreden van U2 gepland in Parijs. Het optreden gaat niet door als de Franse hoofdstad wordt opgeschrikt door de terroristische aanslagen in onder andere het Bataclan-theater. De mannen van U2 laten zich niet gek maken en willen zo snel mogelijk terug naar Parijs. Een maand later staan ze gewoon in Parijs en nemen het concert op. 

U2 is het beste wat er ooit uit Dublin is gekomen, na Guinness. Ze zijn al jaren de grootste en sociaal bewuste band ter wereld. Hun doorbraak kwam met Sunday Bloody Sunday over de ongeregeldheden in Noord-Ierland. Hierna scoorden ze hit na hit met Still Haven't Found What I'm Looking For, Where the Streets Have no Name, Beautiful Day, Elevation, Vertigo en nog veel meer.

De nacht van de popmuziek - 18 november 23.10
Als je dan nog steeds niet genoeg hebt van popmuziek, hebben we nog de Nacht van de Popmuziek. Matthijs van Nieuwkerk presenteert live het programma en Leo Blokhuis voorziet het programma van de nodige verhalen. Bereid je voor op: Aretha Franklin; Elvis Costello samen met jazztrompettist Chet Baker; gitaarheld Stevie Ray Vaughan; een geweldige samenwerking van zangkanon Etta James met Dr. John en David Bowie samen met de Foo Fighters.