Muse: de laatste grote band ter wereld

Muse geeft een weergaloos optreden in het Romeinse Stadio Olympico voor 60.000 uitzinnige Italianen. Je ziet het hier op NPO 3!

Muse is het groentje van grootste bands ter wereld die nog spelen: The Rolling Stones, U2 en the Foo Fighters. En zo jong zijn de Britse rockers met een voorliefde voor het obscure ook weer niet. Matthew Bellamy tikt binnenkort de veertig aan. In een wereld waarin hiphop en techno veel hipper zijn, lijkt het erop dat Muse de laatste rockband is die ultragrote stadions gaat volspelen. Het klinkt misschien wat dramatisch, maar Muse is de laatste grote rockband ooit. Maar dat betekent absoluut niet dat ze niet meer relevant zijn.

Aliens en complotten
Als je voorbij de snerpend harde rocksound luistert, hoor je dat Matt een bijzondere kijk op de wereld heeft. Verwacht van Muse geen "ooh ah's" over gebroken harten en geklapte relaties. Hun muziek gaat over buitenaardse wezens, corruptie en dystopische (interessant woord voor iets heel negatiefs)  toekomstbeelden waarin de overheid onze levens controleert. 

Klassiek = cool
"Jimi Hendrix", zal de gemiddelde gitarist zeggen als je vraagt naar zijn grootste inspiratiebron. Niet Muse. De grootste inspiratiebron voor Muse doorbraakalbum 'Origin of Symmetry' is het Tweede Pianoconcert van Rachmaninov. Deze klassieke invloeden hoor je terug in de piano-partijen en de arrangementen om de gitaarmuren heen. Inmiddels hebben ze hun sound flink verbreed met drum 'n base, electro en een vleugje pop. Deze brede liefde voor muziek maakt dat ze zich ieder album opnieuw kunnen uitvinden, zonder dat het irritant wordt.


Muse - Live at Rome Olympic Stadium zie je zaterdag om 23:05 op NPO 3.