Michael Moores opmerkelijkste ontdekkingen in het buitenland

Bij aflevering Where to Invade Next

Voor de 3Doc: Where To Invade Next reist documentairemaker de wereld over om te zien wat Amerikanen kunnen leren. Dit viel hem het meest op:

Een gebrek aan zelfoverschatting kunnen we de Amerikanen niet ontzeggen. Ze noemen zichzelf ook wel 'The land of opportunity'. Of 'The greatest nation in the world'. Of wat te denken van 'The land of the free and the home of the brave' dat zelfs letterlijk in hun volkslied gebakken is. Als je maar vaak genoeg roept dat je je zaken op orde hebt, ga je er misschien zelf nog wel in geloven ook.

Michael Moore zit op klagen
Documentairemaker en professioneel klager Michael Moore denkt daar als een van de weinigen anders over. Om zijn mening kracht bij te zetten, gaat hij op een internationale ontdekkingsreis, om te zien hoe andere landen hun zaakjes regelen. Die reis heeft de 3Doc: Where To Invade Next opgeleverd, zodat óók wij met hem mee kunnen kijken. En kunnen leren van anderen.

Grote lessen. Ook voor ons.
Dit zijn de grootste lessen die Moore voorgeschoteld krijgt:

- CAO's in Italië zijn erg in het voordeel van de werknemers: ruim aantal vakantiedagen, betaalde huwelijksreis, 13e maand, 2-urige lunchpauzes en 22 weken betaald ouderschapsverlof.
- In Frankrijk krijgen kinderen op de basisschool al uitgebreid voorlichting over seksualiteit.
- In Finland wordt amper huiswerk voorgeschreven en is er geen gestandaardiseerde test zoals de CITO.
- In Slovenië is doorstuderen gratis. Geen lening én geen schoolgeld.
- In Duitsland is de geschiedenisles zéér openhartig en zelfkritisch. Met name zeer kritisch naar het Duitsland van Hitler.
- In Portugal hanteert men een zéér open-minded drugsbeleid.
- In Noorwegen heeft men misschien wel het meest humane gevangenissysteem.
- In Tunesië zijn de rechten voor de vrouw vrij goed geregeld. Van het zelfbeschikkingsrecht inzake abortus tot hun rol in de Arabische revolutie en het opzetten van de Tunesische grondwet in 2014.
- In IJsland is het hoogste percentage aan vrouwelijk leidinggevenden en zijn de (meeste) bankiers vervolgd voor hun rol in de bankencrisis.

Nu komen sommige dingen hiervan ook wel bekend over voor ons. Maar het is een wereld van verschil met wat Michael Moore in zijn eigen 'Greatest nation of the world' gewend is.


3Doc: Where To Invade Next: donderdag 3 november om 21:05u bij VPRO op NPO 3