Met een tattoo naar kantoor? Geen probleem

Steeds meer mensen hebben een tatoeage. Het wordt meer en meer geaccepteerd op de werkvloer, zeggen tatoeëerders.

Exacte cijfers zijn er niet, maar zo'n tien procent van de Nederlanders boven de twaalf jaar heeft een tatoeage, is de schatting van het VU medisch centrum. Voor mensen onder de vijftig ligt dat percentage nog hoger. 

Zowel tatoeëerders als medisch experts zien een toename. "Dat wij dit jaar een speciaal spreekuur in onze Tattoopoli hebben ingesteld zegt al genoeg", zeggen huidspecialisten van het VU medisch centrum.

De inkt-kunstwerkjes worden ook steeds groter. "Ze beginnen gelijk groot. Dan heb je het over een deel van de bovenarm of bovenbenen. Sinds vijf jaar is dat enorm toegenomen", zegt Ralph Moelker van tattoo shop Tattoo Bob. 

Ook opvallend: tatoeages lijken meer geaccepteerd te worden op de werkvloer. "Vroeger waren het de zeelieden, boeven en prostituees die ze lieten zetten, maar wij hebben artsen, topmannen van Shell, agenten, bankiers en noem maar op als klant." zegt Kay Bak, eigenaar van tattoo shop Dutch Inc.

Dat ziet ook Linda Venloo van Inkaholics: "We zien een stijgende lijn van klanten die een beroep hebben waar je een tatoeage niet snel zou verwachten: advocaten, juristen, artsen." Maar, zij nemen ze meestal wel op plekken waar je het niet zo snel ziet, zegt ze erbij.

Gratis zijn de kunstwerkjes natuurlijk niet. De Rekenkamer rekende uit wat het kost: