Reizigers

Overleden na een magische avond in Sydney

36:07
Gezien
2
Bij aflevering Kitty Allebes, Sydney

Kitty is gek op reizen. Haar grootste wens? Het vuurwerk in Sidney zien! Op oudejaarsavond is 't zover. 'I’m in heaven!’

Kitty wordt op 22 februari 1985 in Nijmegen geboren. “Ze was een vrolijke deugniet. Gewoon een lust voor het oog.” Als Kitty twee is krijgt haar moeder leukemie. Een pittige tijd waarin Kitty’s vader de Schermafbeelding 2017-04-06 om 13.42.56  van het gezin op zich neemt. “Kitty gaf me energie om verder te gaan.”  

Kitty is een slimme meid. Na de basisschool gaat ze naar het VWO. Met haar moeder gaat het inmiddels ook goed. Ze geneest van de leukemie. Maar dan krijgt de 15-harige Kitty zelf slecht nieuws. Ze blijkt Diabetes Type 1 te hebben. 

Kitty ziet de suikerziekte als vloek. Ze moet continu op haar suikerniveau letten. Steeds weer prikken. Je suikerwaardes checken. Om gek van te worden. “Het is gewoon heel naar om elke keer een spuit te zetten.”  

Na haar VWO gaat ze studeren in Maastricht en doet een tweede master in Utrecht. Ze doet alsof haar suikerziekte niet bestaat. Niet tijdens het studeren. Én niet tijdens de vele feestjes met studiegenoten. 

breakfree kitty ingeDoor de diabetes moet ze extra op haar voeding en nachtrust letten. Maar zelf wil ze vooral reizen. Dus gaat ze o.a. naar Polen, Ibiza, Slowakije, Amerika, Guatamala en Belize. 

Tijdens haar reis naar Mexico gaat het mis. Ze krijgt een hypo. “Ze stond op uit haar bed en viel meteen neer.” Pas als ze het geluid van de ambulance hoort, komt ze bij. En dan slaat het besef in dat ze misschien wat rustiger aan moet doen. 

Makkelijker gezegd dan gedaan. Want ze wíl niet anders zijn dan anderen. Dat gevoel maakt haar onzeker. Daarnaast wil ze graag afvallen, maar dat lukt niet omdat ze niet kan bepalen wat ze eet. Ze wil gewoon haar leven leiden! 

breakfree kitty kittyTerug naar haar grote droom: vuurwerk kijken in Australië. Omdat Kitty een keer helemaal op zichzelf aangewezen wil zijn besluit ze deze reis alleen te doen. Zonder Inge, haar beste vriendin waar ze tot nu toe mee de wereld over gaat. 

Omdat Kitty aankomt op oudejaarsdag start ze haar reis meteen in Sidney. Die ochtend verkent ze eerst de stad. En dan is het tijd voor: het strand! Daar leert ze bodysurfen en maakt ze al snel vrienden. “Ze was zo blij, zo euforisch, dat we alleen maar konden zeggen ‘geniet ervan.”  

Zodra het donker wordt gaat ze met haar groep reisvrienden naar een dak in de stad waarvandaan ze het vuurwerk perféct kunnen zien. En dan, om 0:00 uur is het zover. Het vuurwerk is ádembenemend. Kitty stuurt haar ouders een appje: “Heaven, I’m in heaven!”  

 Het is het laatste teken van leven dat haar ouders van haar ontvangen…   


Break Free, elke donderdag 21:00 uur bij BNN op NPO 3!