08-09

Mercedes uit Manilla

Deze week in BB3D een portret van Mercedes. Zij vervoert in Manilla passagiers in haar tricycle.

Naast metro, bus en de light rail zijn er nog twee hele typische transportmiddelen die als openbaar vervoer dienst doen in Manila, de hoofdstad van de Filipijnen. Dat zijn de Jeepney en de Tricycle.

De Jeepney is een verlengde versie van een Jeep, de voertuigen die de Amerikaanse militairen achterlieten na hun vertrek na de Tweede Wereldoorlog. De Tricycle is een motor met overdekte zijspan, die vooral voorziet in vervoer binnen wijken, dus voor korte afstanden. Je ziet er hele families op vervoerd worden, achter op de motor en samengepakt in de zijspan met de boodschappen die ze net hebben gedaan.

02

Je ziet de tricycles meestal op de hoek langs een grote weg staan. Terwijl de bestuurders keurig op hun beurt wachten, staan ze in groepjes met elkaar te praten of te dollen. Het is een typich mannenberoep, vaak jonge, slechts een enkele keer een oudere bestuurder. Maar de laatste tijd zie je ook vrouwen het beroep uitoefenen. Ze zien er vaak als mannen uit en als je niet oplet, zie je het niet, tot je de eerste gespot hebt en dan blijf je voortdurend opletten of er meer vrouwen op de tricycle rijden, en ja hoor.

 

Een van hen is Chedeng, dat is haar bijnaam, ze heet eigenlijk Mercedes. Haar standplaats is op de hoek van Kalayaan avenue en Masigla straat waar ze met ongeveer tien chauffeurs op klanten wachten. Meestal mensen die met een bus of een taxi van elders in de stad komen en dan voor het laatste stukje naar huis de tricycle nemen. Veel van hun klanten kennen ze persoonlijk. Mercedes doet dit werk nu een jaar en ze is er erg tevreden over. Zo heeft ze als jonge alleenstaande moeder tenminste een inkomen om haar zoon te kunnen onderhouden.


Deze BB3D is gemaakt door: Rik Delhaas