Meeste jonge mensen blijven muziek Jackson gewoon luisteren

Bij serie 3vraagt

Acht op de tien (78 procent) jonge mensen is van plan te blijven luisteren naar de muziek van Michael Jackson, ondanks de recente beschuldigingen van seksueel misbruik. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel.

Afgelopen vrijdag 8 maart zond NPO3 'Leaving Neverland' uit, een documentaire over het vermeende kindermisbruik door Jackson.

“Wat een onzin om zijn muziek te boycotten. Iemand is onschuldig tot het tegendeel is bewezen in de rechtbank. Ook is hij niet meer in staat zich te verweren”, schrijft een deelnemer aan het onderzoek. Meer jongeren zeggen zijn liedjes te blijven beluisteren, omdat Jackson niet veroordeeld is en zichzelf niet meer kan verdedigen. 

Ook vinden veel deelnemers dat de aanklachten niks te maken hebben met de muziek van Jackson. Een jongere zegt: “De iconische muziek staat los van wie Michael was. Hoewel hij als persoon misschien foute dingen heeft gedaan, zijn zijn nummers nog altijd de moeite waard om te luisteren.”

Zeven procent van de jonge mensen zegt de muziek van Jackson niet meer te luisteren, zes procent denkt na over een boycot. “Als zijn muziek nu voorbijkomt op de radio zap ik weg. Maar mijn favoriete nummers staat nog wel in mijn Spotify lijst. Daar heb ik nog niet naar geluisterd. Ik weet nog niet of ik die nummers ga wissen”, schrijft een Jackson luisteraar. 

Luisteraar moet zelf kunnen kiezen

Een aantal radiozenders in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland hebben besloten de muziek van Jackson tijdelijk of helemaal niet meer te draaien na het verschijnen van de documentaire 'Leaving Neverland’. Als het aan 82 procent van de jonge mensen ligt mogen Nederlandse radiostations de liedjes van Jackson wel blijven draaien. 

Ook als het gaat over de muziek van Jackson op de online muziekdiensten Spotify en YouTube vindt het overgrote deel van de jonge mensen (92 procent) dat de liedjes van Jackson niet verwijderd hoeven te worden. Ze vinden vooral dat mensen zelf de keuze moeten kunnen maken of ze nog naar de King of Pop luisteren of niet.

Twijfel over schuld

Vrijdagavond was ‘Leaving Neverland’ te zien op NPO3. In de documentaire vertellen twee inmiddels volwassen mannen hoe Jackson ze als kind jarenlang zou hebben misbruikt. Deelnemers die de documentaire hebben zien vinden het een lastige vraag of Jackson schuldig is of niet: 43 procent denkt van wel, 30 procent van niet en 27 procent weet het niet. 

Over dit onderzoek

3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 5 tot en met 11 maart, deden 1543 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, de jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.