Meer dan 750 Nederlanders kunnen nu reanimeren door Make Holland Great Again

45:54
Gezien
2
Bij aflevering Van schelden bij de bakker tot een cursus levensreddend handelen.

Weet jij wat je moet doen als iemand een hartstilstand krijgt? Meer dan 750 mensen inmiddels wel. Zij deden mee aan de gratis cursus ‘Levensreddend handelen’, georganiseerd door Het Oranje Kruis en Make Holland Great Again.

Jaarlijks krijgen 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Van de 8.000 mensen die worden gereanimeerd, wordt ongeveer 23% gered. Dus: reanimeren is van levensbelang!

Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst wanneer direct 112 wordt gebeld en binnen 6 minuten wordt begonnen met reanimeren met behulp van een automatische externe defibrillator (AED). En hoewel het ook zonder kennis van reanimeren het beste is om toch te handelen, is het natuurlijk nog beter om te weten hoe je zo’n AED bedient en hartmassage toepast. 

Dat en meer leerden meer dan 750 mensen op Wereld Hartdag bij de cursus ‘Levensreddend handelen’. Voor de gemiddeld 46 Nederlanders per dag die een hartstilstand krijgen, is deze cursus van levensbelang. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller bij een slachtoffer dan de ambulance, dus zij kunnen het verschil maken. 

Sahil en het GREAT-team volgden de cursus in Hilversum. Zo ging dat eraan toe.