#MeatlessMonday

Maandag = #MeatlessMonday. Een dag per week zonder vlees voor je eigen gezondheid, het milieu en de dieren. Moet te doen zijn... toch?

Vliegen de homemade vegan organic bietenburgers je om de oren, maar hunker je stiekem op vrijdagnacht naar een good old frikandel speciaal of vunzige kapsalon? Word je dagelijks met je neus in de soja-paksoi-kokoswater-smoothies gedrukt terwijl jij je maag liever met een sappig biefstuk vult? Als carnivoor wordt het je niet altijd makkelijk gemaakt in een wereld waarin #meatshaming een steeds groter podium krijgt.

Schuldgevoelens borrelen zo nu en dan op. Bijvoorbeeld bij het zien van beelden van toekomstige kipnuggets, die met hun snoezige gele vachtjes levend in de gehaktmachine worden geflikkerd en tot fluor-roze smurrie worden gemalen. Om vervolgens in keurige, afgemeten stukjes in een handige doos van 9 met zoetzure saus over de toonbank gaan. Uit schuldgevoel besluit je dan om 'echt nooit meer' vlees te eten, maar na een week is dat gevoel weer weggeëbd en beland er dan toch weer een massaproductie-slavink op je bord. #Fail.

Hoewel doorslaan ook een vak is, is het waarheid als een gefokte vleeskoe dat wij onze planeet toch wel een beetje naar de getver aan het helpen zijn. Oud nieuws, ja. Maar feit is ook dat je gezonder wordt van minder vlees eten, het milieu hierbij helpt én je dieren een beter leven geeft.

Of je dan maar meteen een vegan moet worden en in een zelfvoorzienende organic woongroep moet gaan wonen? Nee. Begin gewoon eens met het inlassen van een Meatless Monday. De naam zegt het al: op maandagen geen vlees eten. Ben je dan een #fake vegatariër? Zeker niet. Inmiddels schijnen er 2,4 miljoen flexitariërs te zijn, wat er aanzienlijk meer zijn dan de vegetariërs (300.000) en de veganisten (16.000). 

Ga jij voor #MeatlessMonday vandaag?


Kun je een beetje hulp gebruiken? Check deze vega-recepten, of doe nog een keer mee met de vleesverlangen challenge!