MBO-student wil titel op diploma

Bij serie 3vraagt

Tweederde (63%) van de mbo-studenten wil graag een titel op hun diploma. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 1200 mbo'ers.

De ondervraagde studenten vinden dat afgestudeerde mbo’ers een titel moeten krijgen als blijk van erkenning. Een deelnemer schrijft: “Een titel laat waardering zien. Dat je echt een vak hebt geleerd en dat je opgeleid bent. En niet, wat veel mensen zeggen, laagopgeleid bent.” 

"Titels als 'Skilled' of 'Expert' worden genoemd"


“Een universitair of hbo-iemand krijgt een titel omdat die zijn vak beheerst, zo beheersen wij de praktijk”, voegt een ander eraan toe. Titelsuggesties als ‘Skilled’ of ‘Expert’ worden regelmatig genoemd in het onderzoek. 

‘Te weinig waardering voor doeners’

Deelnemers aan het onderzoek vinden het belangrijk dat er meer waardering komt voor hun opleiding. Veel van hen (46 procent) denken nu nog vaak dat het mbo een negatief imago heeft. Ze hebben het gevoel dat er op hen neergekeken wordt. “Zelfs mijn ouders hopen stiekem dat ik nog doorstroom naar het hbo, alsof het mbo niet hoog genoeg is”, vertelt een mbo-student.

"Zelfs mijn ouders hopen dat ik doorstroom naar HBO"


Een andere deelnemer zegt hierover: “In de huidige maatschappij is er te weinig waardering voor doeners. Iedereen wil die goedbetaalde architect worden, maar verliezen daarbij de minder goed verdienende metselaar uit het oog, maar wie moet uiteindelijk dat huis bouwen?”

Hbo’ers grotere concurrent dan robots

Ook heeft driekwart (72 procent) het gevoel dat werkgevers de voorkeur geven aan een hbo’er boven een mbo’er voor hetzelfde werk. Voor de automatisering van hun vakgebieden lijken mbo-studenten minder bang. De helft (51 procent) denkt niet dat in de toekomst veel van de huidige banen van mbo’ers zullen worden uitgevoerd door robots. 

Lees hier alle uitslagen van het onderzoek