17-12

Matchfixing in alle sporten en maten

Voetbal is echt niet de enige sport waarin wedstrijden worden vervalst. Dit zijn de grootste matchfixing schandalen in andere sporten.

Tijdens de Olympische Spelen in de Klassieke Oudheid lieten atleten zich al omkopen om het resultaat van een wedstrijd te manipuleren. Tijdens onze research vonden we matchfixing schandalen in het basketbal, american football, boksen en zelfs schaken. De verhalen hieronder waren flink in de media.


Honkbal

Bijna 100 jaar geleden, in 1919, verloren de Chicago White Sox geheel onverwacht een belangrijke wedstrijd in de World Series. Verhalen gingen als een lopend vuurtje en al snel bleek dat acht spelers (later ook wel Black Sox genoemd) zich hadden laten omkopen. Alle acht werden levenslang geschorst.


eSports 

Op wedstrijden in online gaming wordt veelvuldig gegokt. En waar gegokt wordt, wordt gefixt, zou je kunnen zeggen. Het grootste schandaal draaide om Starcraft 2-legende Seung Hyun (Life) Lee, die wedstrijden verkocht voor tienduizenden dollars. Verder wordt er wel eens besloten om het op een akkoordje te gooien en het prijzengeld te verdelen, als ze niet gediskwalificeerd worden natuurlijk.


Tennis 

Tennis is natuurlijk uitermate geschikt voor wedstrijdmanipulatie, omdat er maar één speler omgekocht hoeft te worden om (bijna) het hele spel in de hand te hebben. Net voor de Australian Open in 2016 onthulden Buzzfeed en de BBC dat er geheime documenten zijn gelekt met aanwijzingen dat maar liefst zestien(!) tennissers uit de top vijftig herhaaldelijk zouden hebben gefixt, zonder dat ze vervolgd werden. 


Matchfixing gebeurt dus vaker dan we denken en soms zelfs recht onder onze neus. Het is misschien lastig te bewijzen, maar het is natuurlijk ook wel lekker makkelijk om het gewoon in de doofpot te stoppen. Genoeg inspiratie voor een nieuwe serie... Tennismaffia, ofzo.