Marnix Haak kwam een jaar lang de Javastraat niet uit

Een jaar lang sloot Marnix Haak (30) zich op in de Amsterdamse Javastraat. Morgen is het jaar voorbij en is hij weer een vrij man.

Het is nog even aftellen voor de 30-jarige Marnix Haak, hij verbleef één jaar in zijn eigen straat: de één kilometer lange Javastraat in Amsterdam-Oost. Morgen is het jaar om. Maar waarom zou je jezelf een jaar lang opsluiten in je eigen straat?

Sociaal experiment 

Haak begon dit project precies een jaar geleden met als doel zijn buren beter te leren kennen. "Ik woon hier nu drie jaar, maar zelfs na die drie jaar kende ik mijn eigen buren niet eens", vertelt Marnix. "Ook wist ik niet wat er zich allemaal afspeelde in de buurt. Ik wilde mensen echt leren kennen en met ze in contact komen, ook met mensen met een andere achtergrond." 

In de Javastraat wonen veel verschillende mensen dicht op elkaar. "Het is een hele multiculturele buurt en met dit experiment wilde ik de straat een platform geven. Daaruit ontstond het idee om mezelf een restrictie op te leggen om in de straat te blijven en daar filmpjes te maken over de mensen in de buurt. Veel mensen uit de straat konden dit initiatief enorm waarderen. Ik denk dat het mensen dichter bij elkaar brengt." 

javastraat

Gewapend met een camera liep hij dag in dag uit door de Javastraat. Op zijn YouTube-platform Jaffa Jaffa, vlogde hij over zijn ervaringen en ontmoetingen met andere buurtgenoten. Inmiddels heeft Marnix meer dan 220 vlogs opgenomen.


Niet altijd even leuk..
Het project heeft veel opgeleverd, maar er waren volgens Marnix ook heel wat dieptepunten. "De wintermaanden vond ik heel erg zwaar. De dagen waren kort, mensen gaan snel naar binnen en hebben minder behoefte aan een gezellig praatje. Dat waren uiteindelijk de momenten dat ik me het meest eenzaam voelde. Op dat soort momenten ging ik maar mijn video's monteren."

En als je een relatie hebt, is het ook niet altijd even makkelijk. "Mijn vriendin woont twee straten verderop en ik kon niet naar haar toe. Het hele jaar is ze naar mij toe gekomen. Dat was een sociale handicap. Haar verrassen met een bos bloemen voor de deur zat er dus niet in." 

Vanaf morgen is de vlogger zo vrij als een vogeltje en wij zijn benieuwd: wat ga je als eerst doen? "Een jaar lang heb ik tegen dezelfde blok huizen aangekeken. Ik ben toe aan een ander uitzicht. Het eerste wat ik morgen ga doen, is naar Bloemendaal fietsen. Daar wil ik een symbolische duik in de zee nemen. Zo ben ik mijn eerste vlog ook begonnen een jaar geleden." 


FISSA!
Morgen om 16:30 uur is het dan eindelijk zover: dan mag Marnix de straat uit. Maar dat gebeurt niet zonder een goed feestje. "Iedereen kan zijn pannetjes en potjes vanavond al meenemen, want dan is er een diner op het Javaplein. We sluiten het jaar af met goede gesprekken en lekker eten. Ik heb belachelijk veel mensen leren kennen en daardoor is de straat nu meer een dorp, in plaats van een grote anonieme straat." 

Eerder dit jaar maakte NOS op 3 al deze reportage over Marnix en zijn sociale experiment.