Mark Davids | JZHMZ

45:12
Gezien
2382
Bij aflevering Van de gebaande paden

Peaky Blinders, maar dan in het echt.

Mark ziet eruit alsof hij zo uit de jaren 30 is komen lopen. Strak in zijn maatpak, hoed op, glad geschoren en met een ouderwetse herenfiets aan de hand. Mark probeert zo te leven als toen. 

Naam: Mark Davids
Leeftijd: 46
Woont in: Amsterdam
Beroep: Medewerker veiligheidszaken Rijksmuseum

Sneakers 
Daar zal je Mark nooit op zien lopen. En ook niet in een spijkerbroek, want die kwamen pas vanaf de jaren 40. Mark draagt dus alleen maar pakken en daar heeft hij er honderdvijftig (!!) van. Het liefst tailor made. En niet alleen zijn kledingstijl heeft hij erop aangepast. Ook zijn huis ziet eruit alsof je in een tijdmachine stapt. Denk aan meubels, boeken, kranten, muziek, de telefoon en ook de koffie wordt door een ouderwetse maler gehaald. 

Way of life 
Toen Mark 24 was, begon hij zich steeds meer te interesseren in deze periode, het interbellum of te wel de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Wat vond hij daar dan zo leuk aan? Er veranderde toen veel in de wereld, de mensen wilde het beter hebben. De kleding werd voor het leven gemaakt, er werd niet over geconsumeerd en mensen namen de tijd voor elkaar. Waar de meeste jongens van Mark zijn leeftijd naar de disco gingen, zat Mark zich te verdiepen in deze tijd. Inmiddels is het niet alleen meer een hobby, maar een keiharde lifestyle. 

Club Interbellum 
Mark is niet de enige die warm wordt van deze periode en daarom heeft hij een club opgericht. Club Interbellum is een groep van 500 mensen die bij elkaar komen om die tijd her te beleven. Alsof je in één klap terug in de tijd geslingerd wordt. Elke maand komt de club geheel in stijl samen om bijvoorbeeld samen te stijldansen, te kamperen of te borrelen. Alsof je een filmset opstapt. 

Historisch adviseur 
Gevalletje van je hobby je werk maken? Niet helemaal, maar Mark werkt wel in het Rijksmuseum zodat hij de hele dag omringd wordt met geschiedenis. Dankzij zijn specifieke kennis over deze periode is hij daarbij ook officieel historisch adviseur. Mensen vragen hem advies over kleding, aankleding, decor en etiquette. Oh, en daarnaast wordt zijn eigen huis regelmatig gebruikt als filmlocatie. 

Mark kiest er dus bewust voor om niet mee te doen aan de tijd waarin hij nu leeft. Hij wil graag leven in stijl van de jaren 30 maar zet hij zich hier niet mee af tegen het huidige leven?

Lees ook: Prana. Floris leeft van lucht. Hij heeft geen voedsel nodig om zijn lichaam te voeden. 

Lees ook: Dragking. Roos is geen man maar ook geen vrouw. Zij is non-binair. 


Meer Je Zal Het Maar Zijn!