Mandy | JZHMZ

45:04
Gezien
800
Bij aflevering In de ban van schoonheid

Vijf uur voor de spiegel. En dan nóg niet tevreden zijn.

Oké, we zijn allemaal wel eens ontevreden met wat we in de spiegel zien. Maar wat als het je hele leven beïnvloedt? 

Naam: Mandy
Leeftijd: 28
Woont in: Kerkrade
Beroep: Moeder. Droomt ervan om in de toekomst voorlichting te geven over haar ervaring met psychische problemen.

Vertekend zelfbeeld
Mandy heeft BDD. Dat betekent dat zij zichzelf heel anders ziet dan jij dat doet. Mandy haat haar gezicht. Zoals haar neus, dat haar haar krult en haar donkere ogen. Daarom is Mandy continu bezig met hoe ze eruitziet. Zichzelf bekijken in winkelruiten, non-stop make-up bijwerken en ze kleedt zich de hele tijd om. En dat is best vermoeiend soms.

Wat is BDD?
Een totaal afwijkend beeld hebben van je eigen lichaam. Dat is BDD otftewel Body Dysmorphic Disorder. Je ziet dan dingen zien die er niet zijn of juist bepaalde lichaamsdelen veel groter of lelijker dan ze in het echt zijn. De meeste moeite hebben de BDD'ers met hun huid, haar, neus, gewicht of buik. Mensen met BDD zijn ook heel erg op details gericht. Zo hebben ze bijvoorbeeld alleen maar aandacht voor de neus en niet het gehele gezicht. 

Hoe krijg je BDD?
BDD is nog niet zo heel lang geleden toegevoegd aan het handboek van de psychiatrie. Pas sinds 2004 bestaat deze ziekte officieel. Wel was er al in 1891 een Italiaanse arts die erover schreef. Waar BDD vandaan komt is helaas niet duidelijk. Wel blijkt het erfelijk te zijn en veel patiënten hebben een trauma meegemaakt. BDD komt niet zo vaak voor en is daarom ook moeilijk vast te stellen. Wat wel opvalt is dat veel BDD'ers vaak de poli van de kaakchirurg, plastisch chirurg en dermatoloog bezoeken. Gekeken naar de bezoekers daar heeft zo'n acht tot tien procent BDD. Best schokkende cijfers! 

Tekenen geeft afleiding
Mandy gebruik die focus op detail ook voor iets heel anders. Zo vindt ze tekenen fantastisch. En is daar ook nog eens heel erg goed in. Daarnaast helpt het haar om haar gevoelens te uiten. Wat je misschien niet zou verwachten is dat ze dus ook zichzelf tekent. En dan niet hoe ze eruit zou willen zien, maar gewoon zichzelf zoals ze is.

Steun aan haar vriend
Iemand die Mandy prachtig vindt is haar vriend Dave. Ze zijn al een flinke poos samen en hebben een dochter. Hij vindt haar een vechter en ondanks dat het moeilijk is, ziet hij haar elke dag groeien. "We raken het niet kwijt, maar proberen er gewoon iets beters van te maken. Ik probeer haar zoveel mogelijk op die weg te ondersteunen." Wat een schatje.

Lees ook: Summer. Ze is pas 9 jaar en nu al een supermodel.

Lees ook: Jana. Zij doet er alles aan om eruit te zien zoals zíj wil.


Meer Je Zal Het Maar Zijn!