27-12

Man redt schildpad met mond-op-mondbeademing

Bijzonder nieuws van ver weg

Een man uit het Engelse Gloucester heeft het leven van zijn bijna verdronken landschildpad gered door deze een uur lang mond-op-mondbeademing te geven. John Fletcher trof zijn 45-jarige huisdier Freda, die vrij mag rondlopen in zijn achtertuin, roerloos aan op de bodem van de vijver. Fletcher twijfelde geen seconde, haalde het levenloze dier uit het water en probeerde lucht in haar bek te blazen.

Hoop
“Ik trok het kopje een stukje naar buiten en blies een paar keer kort. Er kwam al snel een beetje water uit haar mond'', aldus de geschrokken eigenaar. Hij kreeg hoop toen een pootje van het dier begon te trillen en de schildpad haar kopje weer introk. “Ik warmde haar op met een föhn en masseerde haar pootjes, nek en borst. Na een uur begon ze te kuchen en deed ze haar ogen open.”

freda
Schildpad Freda


Reptielen- en amfibieën kenner Loz Bogaert, die haar licht over de gebeurtenis liet schijnen, noemt Fletchers verhaal 'bijna een wonder'. “Mond-op-mondbeademing is mogelijk, maar dan moet er ook op de borst van het dier worden geklopt. Dat is lastig door een schild.” Bogaert kan zich wel voorstellen dat een schildpad gered kan worden als er water uit de longen wordt gezogen. 

In goede doen
Landschildpadden verschillen van de water- en moerasschildpadden doordat veel soorten weleens baden maar vrijwel nooit kunnen zwemmen en dus geen gestroomlijnd schild nodig hebben. Veel soorten landschildpadden verdrinken als ze in dieper water terechtkomen. Schildpad Freda lijkt inmiddels weer in goede doen te zijn. "Vandaag heeft ze een stukje tomaat en twee blaadjes sla gegeten", aldus de opgeluchte Fletcher.