Reizigers

Lucas Westenberg (1993 - 2012) | Break Free

36:54
Gezien
57
Bij aflevering Lucas Westenberg, USA

Lucas Westenberg weet het als kind al: hij wil piloot worden! Hij mag zijn droom waarmaken. Maar dan, in Arizona, gaat het mis...

"KEIHARD WERKEN, MAXIMAAL ONTSPANNEN" - LUCAS WESTENBERG (1993 - 2012)

Lucas Westenberg weet het als kind al: hij wil net als zijn vader en net als zijn opa piloot worden! Lucas' vader: "Lucas was een natural, het zat echt in zijn vezels." Lucas leert keihard ervoor, komt door de test en mag zijn droom waar maken in Arizona. Het wordt de mooiste tijd van zijn leven. Maar aan dat feestje komt abrupt een einde…

Naam: Lucas Westenberg
Geboren: 14 januari 1993
Opgegroeid: Harderwijk
Gezin: Vader Erik, moeder Petra, zus Charlotte
Opleiding: vwo en daarna de KLS
Passies: vliegen, uitgaan, lol maken, zijn vriendin
Droom: gelukkig worden, vliegen, veel van de wereld zien
Hoogtepunt: zelf een vliegtuig besturen

Pilotenfamilie
Lucas wordt geboren op 14 januari 1993 in Harderwijk. Hij is het tweede kind van Erik en Petra Westenberg. Lucas' vader is piloot en daarom vaak van huis. Dat kan je als nadeel zien. Óf je maakt er juist een voordeel van. En zo besluit het gezin vol mee te reizen, de wereld rond!

Break Free Lucas

Wereldreiziger Lucas
De jonge Lucas is vaker in de cockpit te vinden dan tussen de passagiers. "Want hij vond dat hij het daar beter kon zien." De eerste keer dat ie een stukje zelf mocht vliegen is met opa, een oud-straaljagerpiloot die na zijn militaire carrière vlieginstructeur wordt.

Break Free Lucas

Lucas eerste liefde
Lucas jeugdjaren bestaan vooral uit lol maken met Mark, Mats en Melvin, die hij al kent vanaf de zandbak. Via via komt Lucas op een gegeven moment in contact met Lisa. Ze zijn dolverliefd, maar hoe romantisch ook: er is een droom die voor het meisje gaat. Piloot worden!

Break Free Lucas

Strijden om een studieplek
De toelating van de vliegschool is keihard. Zo moet Lucas bijvoorbeeld vier dagen achter elkaar in een simulator vliegen. Maar, hij komt de simulator-test door en krijgt een eindgesprek. Daarna is het wachten op de uitslag. En die blijkt positief. Lucas' vader: "Ik knalde uit elkaar van trots!"

Break Free Lucas

Koninklijke Luchtvaartschool
De 18-jarige Lucas verruilt zijn bedje in Harderwijk voor een studentenkamer op de Koninklijke Luchtvaartschool. Het eerste deel van de opleiding bestaat vooral uit lol maken en keihard blokken. Na negen maanden studeren begint het praktijkgedeelte van de opleiding. Daarvoor gaan ze naar Phoenix in Arizona, Amerika.

Break Free Lucas

Lucas' solovlucht

De eerste belangrijke mijlpaal voor Lucas is zijn eerste solovlucht. "Het viel allemaal op z'n plek, alles waar hij zo hard voor geleerd had." De vlucht gaat goed, en dan kunnen de tradities van start! Zijn stropdas wordt afgeknipt, hij wordt het zwembad ingegooid en zijn hoofd wordt kaalgeschoren. "Die kop van hem. Hij was het gelukkigste kind ooit daar."

Break Free Lucas

Lucas' laatste vlucht
En dan, na een hoop lol, leren en die onvergetelijke solovlucht breekt de dag aan van een belangrijk vliegexamen. Lucas laat doorschemeren dat hij een lastige opdracht heeft gekregen en er niet gerust op is. Vlak voor de vlucht stuurt hij nog een appje: "Geluk staat niet aan mijn zijde!". Dat is tevens ook het laatste contact met het thuisfront…

Lucas' playlist
 

Lees ook: "Fall down seven times, stand up eight" | Nina Hoogers

Lees ook: 
"Voor je het weet is het voorbij" | Wendy Doesburg

Lees ook: "Weet dat ik op mijn top was." | Jessica Wilford

Lees ook: "Niels leefde een jongensdroom" | Niels van der Ploeg