Links? Rechts? Bestaat 't nog?

Wat betekent eigenlijk?

Je wordt ermee doodgegooid, een partij is links of rechts. Maar waar staat dat eigenlijk voor? En hebben alle linkse partijen dezelfde ideeën? 

Van vroeger uit is links progressief, vooruitstrevend dus. En rechts is conservatief, terughoudend. Maar daar is nog niet alles mee gezegd. Je hebt namelijk ook nog een verschil tussen cultureel links en rechts, en economisch links en rechts. En zelfs als je dat allemaal meeneemt zijn de partijen nog steeds niet helemaal links of rechts. Begint het al te duizelen? 


Daarom hebben we ff een mooi filmpje gemaakt om het wat duidelijker te maken:


Het begon allemaal lang, lang geleden, ten tijde van de 18e eeuw. In een land ver hier vandaan, genaamd Frankrijk. Tijdens de Franse revolutie zaten de revolutionairen, die wilde vernieuwen, links van de voorzitter in het van de parlement. En rechts zat de oude garde, de conservatieven die alles het liefst bij het oude hielden. Viola, links en rechts waren geboren. 

Tegenwoordig kun je in Nederland niet meer spreken van conservatief en progressief. "Die vergelijking gaat niet helemaal op", legt politicoloog Armen Hakhverdian uit. "Als je het hebt over conservatief, dan volgt de vraag: wat wil je dan behouden? Zo wil links nu bijvoorbeeld het sociaal vangnet behouden, terwijl het daar ooit juist naar streefde. Hoewel dat ooit een progressief ideaal was, zou je nu zeggen dat ze daar dus conservatief in zijn geworden."

Meer weten? Check 't hele verhaal bij NOS op 3.

Debat op 3

Woensdag lieten we bij NOS op 3 zes jonge politici van de grootste partijen met elkaar in debat gaan over thema's die jongeren interesseren. Elke ronde gingen drie jongeren met elkaar in debat om de standpunten van hun partijen te verdedigen. Kijk het hele debat hier terug: