25-09
Interview

Lev: "Ik wil over de kop gaan.” | Risky Rivers

Deze rivier was voor Evgeniy Levchenko niet Risky genoeg. Water in zijn neus en onderbroek, dát wil hij!

Hoe bereidde je je voor?
"De Filipfijnen stond altijd al op mijn verlanglijstje. Ik hou heel erg van Azië. De natuur is heel mooi, maar er is ook heel veel armoe. Als voorbereiding op deze reis heb ik wat dingen uitgezocht en gelezen. Daarom ging ik er min of meer voorbereid in, maar ik had natuurlijk nog geen compleet beeld van wat ik daar zou aantreffen." 

Wat vond je het allermooiste?
"Het was prachtig om op het water te zitten met al die mooie natuur om je heen. En er waren watervallen die ik nooit zal vergeten. De Filipijnen bestaat uit twee verschillende werelden. Het meest verschrikkelijke is dat als je met een boot richting Manilla vaart je in een soort trechter terecht komt. Waar alle troep samenkomt. Kilometers vol met drijvend plastic, troep en olie. Verschrikkelijk om te zien en het stinkt heel erg. Het is absoluut niet hygiënisch. Kinderen lopen daar met een grote glimlach met dode dieren te gooien. Zoiets kom je tegen en dan begrijp je: dit is het lelijkste ding wat je meemaakt tijdens zo’n reis."


Hoe was zo’n reis over het water?
"Ik was benieuwd hoe ik mij op het water zou gedragen. Vooral in combinatie met Inge. Maar het was een leuk avontuur. Ik had het alleen veel ruiger verwacht. De rivier is ruig, maar niet ruig genoeg voor mij. Ik wil over de kop gaan, water in mijn neus en onderbroek. Ik wil strijden."

Zou je opnieuw zo’n reis plannen?
"Jazeker. Ik ben heel avontuurlijk ingesteld. Ik wil dit echt nog een keer meemaken, maar dan meer risky."

Wat was het spannendste moment?
"Je kunt je kano/boot niet goed controleren. Je moet oppassen dat je niet met je hoofd tegen de rotsen komt. Van dat soort momenten wilde ik veel meer hebben."  

Hoe was het om met een andere BN’er in een bootje te zitten?
"Ja goed. Wij kenden elkaar al, maar niet heel goed. Zo'n reis is natuurlijk bedoeld om samen te werken en elkaar beter te leren kennen. Wij hebben allebei topsport gedaan en dat was het grootste raakvlak dat wij hadden. Achter elke topsporter zit natuurlijk een mens en het was interessant om erachter te komen hoe zij als persoon is."

Welke reis zou je echt nog eens willen maken in je leven?
"Zoveel. Ik zou heel graag naar Argentinië willen. Dat is een land dat ik heel interessant vindt. Ik ben nog niet naar Cambodja geweest en dat wil ik ook nog graag meemaken. Een paar Afrikaanse landen lijken mij ook leuk. Genoeg te beleven nog."

Moest je nog lang herstellen van deze reis?
"Ik had een dagje buikgriep. Niet heel heftig. Ik ben vrij snel hersteld."

Heb je nog tips voor fans die een soortgelijke reis willen maken?
"Als je een heftige rivier wilt meemaken dan moet je wel goed plannen en kijken wanneer de rivier op zijn sterkst is. Daarnaast moet je je goed voorbereiden op het gebied. Zoals de juiste kleding kiezen. Ook is het aan te raden je in te lezen over de mentaliteit van de mensen. Mensen uit de Filipijnen zijn echt super aardig. Echt geweldig. Als je naar een verre bestemming gaat ga dan niet alleen op het strand liggen. Duik tussen de locals en kijk hoe de mensen leven. Zo krijg je een veelzijdiger beeld van de mensen in het land. De Filipijnen is een absolute aanrader!"


Risky Rivers maandag 20.25 bij BNNVARA op NPO 3!