Leest de overheid straks álles mee?

Tientallen privacydeskundigen maken zich zorgen over een nieuwe wet, waarbij geheime diensten meer mensen mogen afluisteren en ook zomaar nieuwe technieken mogen gebruiken. Bovendien mogen verzamelde gegevens drie jaar bewaard worden, ook van mensen die helemaal nergens van verdacht worden. 

Met de nieuwe wet krijgen de diensten volgens de deskundigen teveel macht. Dat is belangrijk in de strijd tegen terrorisme, maar het maakt de kans ook groter dat de overheid je privégegevens in handen krijgt.

Maar welke gevolgen heeft dat voor jou? NOS op 3 zocht het eerder uit in de interactieve special Datadrift.


Maar hoe ver kunnen de geheime diensten nu al gaan in de opsporing van verdachten? In het AvroTros-programma Hunted sloegen twaalf 'gewone' Nederlanders drie weken lang op de vlucht en probeerden te ontsnappen aan een speciale opsporingsdienst. En dat blijkt niet al te makkelijk.

De geheime diensten weten je altijd één stap voor te blijven, vertelde inlichtingen-expert Willemijn Aerdts in de Universiteit van Nederland. 

Maar hoeveel weten we eigenlijk over privacy en wat wel en niet te achterhalen is? AvroTros zocht het uit in De Privacytest, waarbij Art Rooijakkers uitzocht hoe privacybewust we in Nederland eigenlijk zijn.