Reizigers

Laurens van der Graaff | Break Free

37:05
Gezien
18
Bij aflevering Break Free MH17 - Laurens van der Graaff

De zorgeloze Laurens wil het leven vieren. Samen met zijn grote liefde Karlijn stapt hij in de Boeing met vluchtnummer MH17 voor een lange vakantie naar Indonesië.

In Break Free MH17 vertellen we het verhaal van vijf jonge passagiers die aan boord zaten van vlucht MH17. In de bloei van hun leven vertrokken ze naar Azië voor een onvergetelijke reis. Maar daar zouden ze nooit aankomen…

BREAK FREE MH17 – LAURENS VAN DER GRAAFF

Naam: Laurens van der Graaff
Geboren: 21 mei 1984
Opgegroeid: Bergen
Gezin: Vader Wim, moeder Gerda, broer Marnix
Opleiding: Vwo, politicologie, Nederlands
Passie: Het leven, roeien, basketbal, uitgaan
Droom: Het schrijven van een roman
Hoogtepunt: Dat zijn er heel veel geweest, o.a.: zijn reisjes naar Amerika, het werken in de Groene Vlinder, avondjes uit met vrienden, roeien bij Skoll, de ontmoeting met Karlijn

Break Free Laurens EERSTE FOTO

“HIJ HAD GEWOON ZIN IN HET LEVEN”

Laurens wordt geboren op 21 mei 1984. Hij is de tweede zoon van Wim en Gerda. Op de kleuterschool staat hij bekent als de allemansvriend. Laurens is een out-going ventje en daarin verschilt hij erg met zijn broer Marnix. Ook blijkt hij al op jonge leeftijd gevoel te hebben voor taal. Gerda: “De wolken zijn de voetstappen van God en de lucht is het zand… Dit zei hij toen hij 3 jaar oud was.”

Break Free Laurens HIJ HAD GEWOON ZIN IN HET LEVEN

EEN ECHTE SHOWMAN

Zijn passie voor toneel start op de bassischool. Laurens is een aanwezige jongen. Wim (vader): “Hij had wel iets cabarets over zich.” Op het podium heeft hij altijd één doel: de hoofdrol. En anders doet hij het gewoon niet. En wat denk je? Hij krijgt ‘m. Keer op keer. Laurens is een geboren showman die thuishoort op het podium.

Break Free Laurens EEN ECHTE SHOWMAN

AAN VROUWEN GEEN GEBREK

De charmante Laurens is niet alleen succesvol op het podium, maar ook bij de vrouwen. Marnix: “Hij nam vaak meisjes mee naar huis. Of ’t zijn vriendin was, was dan niet duidelijk.” Tot Laurens verliefd wordt en zijn eerste liefde beleeft. Marit: “Ik was een ontzettend onzeker, dikkig miepje die er niet heel erg toe deed. Door hem heb ik een goede eerste ervaring op alles van het liefdesvlak.”

Break Free Laurens AAN VROUWEN GEEN GEBREK

BROMANCE

En dan ontmoet Laurens Wim. Wim is een onrustig typetje met een extreem karakter en wordt diezelfde avond de kroeg uitgesmeten. “Ik bleef tieren en sputteren en hij bleef me uitlachen. Sindsdien is hij de jongen geweest bij wie ik langzaam tot stilstand kon komen.” Ook delen de twee dezelfde passie: het podium. Naast hun sterke vriendschap heerst er altijd een terugkerende strijd tussen Laurens en Wim. Wie is er beter? Marit: “Het was een soort liefde op het eerste gezicht, alleen waren zij mannen en niet homo. Dus het werd een hele bijzondere liefde.”

Break Free Laurens BROMANCE

OP NAAR AMERIKA

Laurens haalt zijn vwo-diploma en gaat naar een highschool in Amerika. Zijn moeder vindt dit verschrikkelijk. “Dat is je kind loslaten…” Hij gaat bij een gastgezin wonen in Chicago. Ook hier wordt hij in no-time populair en steelt hij de show. Hij gaat basketballen en wordt ook nog eens prom king. Jenny (gastgezin zus): “Everybody loved him. Laurens is een grappige gast en dat vindt iedereen zó leuk aan hem.”

Break Free Laurens OP NAAR AMERIKA

EEN GOEDE VRIEND

Na zijn tijd in Amerika keert Laurens terug naar Nederland. Samen met beste vriend Wim start hij de studie politicologie. De jongen die niet kan stilzitten begint ook met roeien. Daar leert hij Young-Kon kennen. “Hoi, ik ben Laurens en ik word voorzitter.” Zo komt ie binnen bij de roeivereniging. Hij valt Young-Kon gelijk op en worden beste vrienden. “Hij accepteert je zoals je bent.” En dat is wat zo tof is aan hem. Laurens is zo’n gozer die je beter wilt leren kennen. En natuurlijk wordt hij uiteindelijk, zoals hij al zei, voorzitter van de roeiclub.”

Break Free Laurens EEN GOEDE VRIEND

HET EEUWIGE STUDENTENLEVEN

Laurens doet tien jaar over zijn studie en bouwt een reusachtige studieschuld op van 40.000 euro. Hij staat altijd maximaal in het rood, maar dat vindt de levensgenieter geen probleem. Laurens en Wim gaan samen bij Café de Groene Vlinder werken. Beiden zijn erg gewild bij de dames en de competitie tussen de twee gaat door. Zo ook bij Sofie. Sofie en Laurens draaien veel om elkaar heen. Maar dan zoent Wim één keer met Sofie. Wim: “Dit was zeker verraad. Hij nam mij mee naar zijn kamer en scheerde mijn hoofd kaal. We hebben het er daarna nooit meer over gehad.”

Break Free Laurens HET EEUWIGE STUDENTENLEVEN

KARLIJN

En dan ontmoet Laurens Karlijn, een meisje van de roeiclub. Ze gaat naar Zwitserland voor een roeiweekend en Laurens gaat mee met één doel: Karlijn veroveren! En dat lukt ‘m. Sofie: “Ik herinner me ze gewoon als ‘aan elkaar geplakt’.” Ze zijn harstikke verliefd en halen het maximale bij elkaar naar boven. Karlijn is bijna klaar met haar promotieonderzoek en om dat te vieren gaan ze naar Indonesië. Ook denken ze wel aan kinderen samen. Gaan zij die maken op vakantie? Young-Kon: “Misschien wel per ongeluk.”

Break Free Laurens CARLIJN

NET ALS ZIJN OUDERS

Laurens droomt van een leven als schrijver, maar zijn bestemming ligt toch wat dichter bij huis. Hij wordt leraar op een vrije school in Amsterdam. Heel lang wil hij dit niet omdat zijn ouders dit al doen, maar hij heeft gewoon talent. Sofie: “Het was hem op het lijf geschreven. Zo’n leraar had je echt willen hebben. Die blijft je gewoon bij.” En zo eindigt hij het schooljaar met een persoonlijke boodschap aan zijn studenten met: Liefs en wat een zomer, nu al. Geniet. En kom dan weer terug.

Break Free Laurens NET ALS ZIJN OUDERS

“ALS IK TERUG BEN ZIEN WE ELKAAR SNEL WEER”

Dan nemen Laurens en Karlijn afscheid van hun vrienden en familie. Ze lachen, knuffelen en Laurens maakt een laatste wandeling met Wim. Marnix: “Stel nou dat er wat gebeurt?” “Nou, we hebben eigenlijk wel een mooi leven gehad” vertelde Laurens. De avond voor vertrek spreken ze af met wat vrienden. En dan zijn ze klaar voor hun reis naar Indonesië.

Break Free Laurens ALS IK TERUG BEN ZIEN WE ELKAAR SNEL WEER

ALSNOG NAAR INDONESIË

Vijf jaar na de crash maken vrienden Wim en Young-Kon alsnog de reis die Laurens niet heeft kunnen maken. Dit doen ze op verzoek van de ouders van Laurens, Wim en Gerda. Zij leven nog dagelijks met de pijn van het verlies en hebben moeite door te gaan. De twee vrienden hopen dat de reis helpt alles een plek te geven. “Wij hopen dat ze vrij kunnen zijn van deze zwaarte."

Lees ook: Break Free MH17 - Paul Goes


Break Free, elke donderdag om 20:55 bij BNNVARA op NPO 3.