Kwart jongeren heeft weleens lachgas gebruikt

Bij serie 3vraagt

Een kwart van 16- tot 34-jarigen heeft weleens een keer lachgas gebruikt en 41 procent van hen deed dit voor het eerst voor zijn achttiende.

Op feesten en partijen wordt steeds vaker 'een ballonnetje genomen': een lichte high krijgen door het gas van slagroomspuiten in een ballon heen en weer te ademen. Dit blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, waarin 60 procent van de jongeren aangaf meer dan een ballon per keer te gebruiken. Over het effect van lachgas zegt een van de ondervraagden: "een hele korte high. Heel even ben je compleet van de wereld. Alles om je heen vervaagd en lijkt stil te staan”.

"Een hele korte high. Heel even ben je compleet van de wereld. Alles om je heen vervaagd en lijkt stil te staan” 

We hebben geen last maar willen toch voorlichting

Slechts 14 procent van de ondervraagden geeft aan weleens last te hebben gehad van negatieve bijwerkingen zoals duizeligheid, misselijkheid of hoofdpijn. 32 procent van de jongeren denkt zelfs dat lachgas gebruik onschuldig is, "zolang je niet een hele doos patronen leegzuigt, maar af en toe eentje neemt, is het in mijn ogen nauwelijks schadelijk."


Toch geeft meer dan de helft van de jongeren (53 procent) aan dat ze het een goed idee vinden als er een informatiecampagne komt over het gebruik van lachgas. Driekwart van hen vindt het zelfs een goed idee om de verkoop van lachgaspatronen te verbieden aan kinderen onder de achttien.


Lees hier de complete rapportage van het onderzoek.

>

Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 26 juli tot en met 30 juli 2018, deden 1.851 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep