KvW onderzoekt de varkensanus

Het zijn van die vragen waar je niet al te vaak bij stil staat: Wat gebeurt er met de anus van een varken na de slacht? Gelukkig is er KvW!

Varkensanus. We beginnen gelijk goed in dit bericht. Het ligt nooit bij de slager in de toonbank en ook de supermarkt heeft vooralsnog geen schappen vol liggen met de sluitspieren van onze knorrige vriendjes. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk wél mee? Dat vroeg ook de Keuringsdienst van Waarde zich af en ging op onderzoek uit.

Wie googlet op 'varkensanus' krijgt een hoop resultaten waar ook het woord 'calamares' in voorkomt. Gefrituurd zou de structuur van de anus overeen komen met dat van inktvisringen. Nauwkeuriger onderzoek (we hebben niet zelf staan frituren, no worries) leert ons dat die beweringen niet helemaal kloppen. Maar ze belanden gek genoeg wel op tafel in restaurants. Als lekkernij.

"Mas-issge deuseyo!"
In Zuid-Korea kun je namelijk het gerecht Gopchang of Makchang op de kaart aantreffen. Dit zijn gerechten op basis van ingewanden van het varken (vaak gewokt of gegrild), maar ook de anus kan hier in belanden. Afhankelijk van de regio of chef waar je mee te maken hebt.

Is dat wel gezond?
Moeten we ons daar nou heel veel zorgen om gaan maken? Welnee. De kringspier is rijk aan vitaminen en ijzer en is verder niet ongezonder dan een ander stuk varkensvlees. Bovendien zorgt het er voor dat er veel slachtafval een betere bestemming krijgt dan de composthoop. Zo krijgt de varkensanus toch nog een smakelijk uiteinde.