Kun je verslaafd raken aan suiker?

Bij serie Broodje Gezond

Bijna iedereen kent het wel: de sugar craving. Het gevoel dat je iets zoets in je mond móét stoppen en wel NU.

Net als drugs geeft het eten van suiker een prettig gevoel, omdat je lichaam de stof dopamine aanmaakt bij het eten van zoetigheid. Toch is niet wetenschappelijk bewezen dat je verslaafd kunt raken aan suiker.

Het kan als een verslaving voelen, omdat je na het eten van zoetigheid vaak nog meer zoet wil eten. Maar het is wel anders dan een échte verslaving aan bijvoorbeeld drugs. Zo krijg je als je stopt met het eten van suiker geen ontwenningsverschijnselen. Bij drugs heb je ook steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te bereiken. Dat is bij het eten van suiker niet zo.

Daarnaast is het ook nog zo dat het eigenlijk niet gaat om het eten van suiker op zich. Je ziet niemand driftig een potje tafelsuiker leeg lepelen bij de behoefte aan suiker. Het gaat om producten waarin vaak suiker én vet zitten die onze behoefte triggeren. Denk bijvoorbeeld aan een lekker stuk taart.

Je kunt overigens wel wennen aan een zoete smaak en deze ook weer ontwennen. Als je bijvoorbeeld regelmatig mierzoete dingen eet, zul je iets met minder suiker al snel als ‘niet zoet’ bestempelen. En andersom zal iemand die weinig zoet eet, iets zoets al snel als ‘mierzoet’ omschrijven.


Kijk vanavond om 21.00 Broodje Gezond bij KRO-NCRV op NPO 3 over zoetstoffen