Kruidnoten en chocoladeletters favo snoepgoed

Bij serie 3vraagt

Kilozakken strooigoed, het alfabet aan chocoladeletters en marsepein in figuren die je zelf niet had kunnen bedenken. Je kunt je in de maanden rond Sinterklaas helemaal suf snaaien aan allerlei soorten snoep. 3Vraagt vroeg jongeren naar hun favoriete lekkernij. En de winnaar is… de kruidnoot!

Ruim een op de drie jonge deelnemers aan het onderzoek (36 procent) noemt kruidnoten als zijn of haar lievelings sinterklaassnoepgoed. Deze knapperige, naar speculaas smakende halve bolletjes worden ook wel eens uitgemaakt voor pepernoten. Fout, zullen de echte kenners zeggen. Pepernoten zijn namelijk brokjes van een zacht soort peperkoek en smaken vagelijk naar anijs.

In de top 5 van favoriete lekkernijen worden kruidnoten op de voet gevolgd door chocoladeletters (34 procent). Een op de vier jonge mensen (24 procent) eet het liefst chocoladekruidnoten. Daarna volgt gevulde speculaas (15 procent). Pepernoten en marsepein delen de vijfde plek (10 procent).

Nostalgie over chocoladesigaretten

Deelnemers aan het onderzoek mochten maximaal twee soorten snoepgoed aanwijzen als hun favoriet. Voor sommigen een bijna onmogelijke opgave. Zo verzucht een jongere: "Dit is niet te doen! Ik kan niet kiezen. Al het snoepgoed is lekker." 

Een enkeling denkt nog wel eens met een gevoel van nostalgie aan de chocoladesigaretten, die een aantal jaar geleden uit de schappen werden gehaald: "Ik heb er vroeger zoveel plezier mee gehad haha. Maar ja, tegenwoordig mogen die natuurlijk niet meer." 

Over dit onderzoek

3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Aan dit onderzoek, gehouden van 7 tot en met 14 november, deden 25.365 jonge mensen mee tussen de 18 en 34 jaar oud. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.