Kroegbazen krijgen brief vanwege discriminerend deurbeleid

Lionel (23) uit Almere dacht dat -ie bij iedere kroeg binnen zou komen. "Zo zou het moeten zijn." Maar dat bleek niet het geval.

Kroegbazen in Nederland krijgen morgen een brief op hun deurmat. Daarmee wil Koninklijke Horeca Nederland de regels over discriminatie aan de deur onder de aandacht brengen. Aanleiding daarvoor? Een aflevering van Undercover in Nederland, waaruit duidelijk werd dat Marokkaans-Nederlandse jongeren of jongeren met een donkere huidskleur vaak niet werden toegelaten in kroegen en clubs. 

Undercover in NL

De jongeren kregen allemaal de opdracht zich zo neutraal mogelijk te kleden. Om erachter te komen of de huidskleur de reden is dat de Marokkaans-Nederlandse of donkere jongeren eventueel niet binnenkwamen, deed ook een groepje witte jongeren mee.

"Ik verwacht dat ik overal binnenkom", zei Lionel (23) uit Almere in de uitzending, voordat hij met het groepje donkere jongens op pad ging. "Ik ga daar wel vanuit. Vooral in deze multiculturele samenleving. Zo zou het moeten zijn."

Maar zo bleek het niet te gaan. Check het hele artikel bij NOS op 3.

Blauwe of bruine ogen

BNN voerde eerder een experiment uit waarbij deelnemers werden beoordeeld op basis van hun oogkleur. Om ze te laten voelen wat racisme met ze doet.