10-07

Kom gratis van je slapeloosheid af

104, 105, 106.. word jij ook zo moe van het schapen tellen? Lees dan gauw deze 11 tips die je helpen tegen slapeloosheid.

Slapen is natuurlijk fantastisch, des te irritanter als het niet lukt. Gelukkig zijn er lieve mensen die daar allerlei pillen voor hebben bedacht. Maar helaas zijn de pillen zo goed nog niet. Het kost je onnodig geld, vergroten de problemen of er is nooit bewezen dat ze echt iets doen. De Medicijnmannen liggen hier wakker van en geven je elf gratis tips om bij in slaap te vallen. 

De M van Melatonine

1.  De pilletjes met melatonine zijn wellicht favoriet. Maar iedereen heeft zelf al een melatoninefabriek in het lichaam. Laat deze zijn werk doen en breng die niet in de war met het extra slikken van melatonine. Daardoor vergroot je de problemen. Er is maar een ding beter dan melatonine en dat is gratis melatonine. 

Leugens

2.  Van andere vrij verkrijgbare pillen is de werking minimaal of nog nooit bewezen. Bespaar je het geld en werk aan je slaap hygiëne!

De 3 R's 

3.  Slaap hygiëne? Ja slaap hygiëne. Dat heeft niets te maken met iedere dag je bed verschonen. Maar wel dat je opgeruimd naar bed gaat. Wil je van je slaapproblemen afkomen dan is het heel simpel: rust, reinheid en regelmaat.

Ontspan jezelf

4.  Ga moe slapen, dus doe geen dutjes. Sporten voor het slapen is al helemaal niet nodig. Het maakt je lichaam op een ongunstig moment in staat van paraatheid. Moet jij van jezelf toch nog dat rondje hardlopen in de avond? Dan heb je nu een goed excuus om dat niet te doen.

Ogen dicht

5.  Ontspanning is erg belangrijk. Maar ontspan jij altijd met een spannende serie? Daar moet je mee ophouden. Voor het slapen naar een scherm staren is niet bevorderend voor je slaap. Het licht breekt de broodnodige melatonine af.

Make love not war

6.  En dan hebben we het nog niet eens over de heftige emoties tijdens binch-watching die je uit je slaap houden. Ruzie maken over de dekens waarbij de emoties hoog oplopen is dus ook een slecht idee.

Het kortste eind

7.  Maar misschien moet je juist blij zijn als jij aan het kortste eind trekt. Kou laat je beter slapen dan warmte. Helaas, ook geen lepeltje-lepeltje.

Niet volproppen

8.  Laat de lepel sowieso in de la liggen in de avond. Mocht je toch honger hebben voor het slapen: neem dan een overheerlijke cracker. Zo maak je die hardloopsessie nog meer overbodig. 

Nog steeds niet volproppen

9.  Moeten we je nog vertellen dat koffie, cola en chocolade onhandig zijn voor het slapen? Nee. Dachten we al.

Structuur in het leven

10. Misschien wel dat op gezette tijden naar bed gaan en de wekker gehoorzamen cruciaal is voor een goede slaap hygiëne. Dus: of je zoekt werk waarbij je je eigen tijd in kan delen of je gaat nooit meer clubben in het weekend.

Geef je over aan je slaap

11. Lig je nou voor het slapen te malen welke keuze je hierin maakt, schrijf deze gedachtes dan op papier. Zo schrijf jij ze van je af en kan jij je beter overgeven aan je slaap. Welterusten!

Of er ook middeltjes zijn tegen slapeloosheid? De medicijnmannen onderzoeken o.a. de werking van valeriaan: