31-05

Knolselderij van het spit van Joris Bijdendijk

Knolselderij van het spit van Joris Bijdendijk


Ingrediënten

· 1 kleine knolselderij

· zilverzuring


Ingrediënten chinatasaus

· 2 stuks sjalot

· 1 teen knoflook

· 2 theelepels gerookte paprika poeder

· 2 dl uienjus

· 2 dl sambai azijn


Ingrediënten walnotenpuree

· Stuk of acht gefermenteerde / gepekelde (zwarte) walnoten (zijn te koop bij Engelse speciaalzaak of delicatessenwinkel)


Bereiding knolselderij

Schil de knolselderij en stoom deze in een stoomoven gedurende 1 uur op 100•C. Je kunt 'm ook in een pan met water koken / stomen.

Rijg de knolselderij aan het spit, deze laat je drie tot vier uur karamelliseren. Als je geen spit hebt kun je 'm in de oven braden (170 graden) en steeds met boter arroseren (bedruipen), zo wordt ie langzaam gekaramellisseerd. Snij daarna een tranche van de knolselderij. Verhit de tranche na het snijden nog kort op de zoutsteen, dit aan beiden kanten. Waarschijnlijk hebben jullie geen zoutsteen, dan kun je dit achterwege laten.


Bereiding Chinatasaus

Stoof de sjalot in een beetje olie en laat ze karamelliseren. Paprika poeder myoteren en vervolgens afblussen met de uienjus. Voeg als laatst de Sambai azijn toe en laat het geheel trekken. Haal het mengsel door een zeef.

Bereiding Oester braaioli

De gefermenteerde walnoten 'doordraaien' met een zeef of staafmixer, zodat het crème wordt.

Afmaken

Schenk eerst op het bord chinatasaus, hierop komt het plakje knolselderij daarop komt de walnotencrème (lekker dik) en vervolgens wordt het geheel bedekt met blaadjes zilverzuring.