Klik weg, hang op... of bel je oom

Jongeren trappen vet vaak in phishing. Dat komt omdat internetcriminelen steeds slimmer worden.

Een mailtje van een Nigeriaanse prins klikken we niet meer open, maar criminelen zitten ook niet stil. "Het is een stuk geavanceerder geworden. De traditionele phishingmailtjes zitten steeds beter in elkaar en ook worden er steeds meer gericht berichten verstuurd", zegt Pim Takkenberg. Hij is directeur van cybersecuritybedrijf Northwave en voormalig teamleider van het Team High Tech Crime van de politie.


Criminelen sturen steeds meer gerichte phishing, zogeheten 'spearphishing'. Waar vroeger gewoon naar duizenden tegelijk dezelfde e-mail werd verstuurd met daarin een neplink, wordt er nu veel gerichter gewerkt. Volgens hem is phishing daarmee "actueler dan ooit". "Het is een van de meest gebruikte manieren om cyberaanvallen uit te voeren," zegt Takkenberg.

"Veel mensen onderschatten hoe nuttig ze kunnen zijn voor een hacker", zegt Takkenberg. Jouw account kan namelijk weer gebruikt worden om je baas te manipuleren, of toegang te verschaffen tot data die beter niet openbaar kunnen worden.

Hackers duiken dus steeds vaker in het digitale leven van hun slachtoffers. In deze aflevering van 'What The #Hack?' laat Yes-R zien hoe makkelijk data op social media te achterhalen is.

Oh en dat 'spearphishing'? Dat ziet er dus zo uit:

Gelukkig kun je jezelf wel wapenen tegen dit soort criminelen. Kijk bijvoorbeeld uit met linkjes in mailjtes. Kies sterke wachtwoorden en gebruik overal een ander wachtwoord. De zes belangrijkste tips staan hier.