Klaar met tampons? Gebruik natuurspons

35:00
Gezien
3
Bij aflevering Natuurspons

Met een natuurspons kun je alles. Je wast er de auto mee, je dept er je gezicht mee af en je kunt er zelfs een muur mee verven. Maar er is meer. De natuurspons kan namelijk ook gebruikt worden als tampon.

Oudheid

Een natuurspons is extreem absorberend en daardoor een geschikt alternatief voor tampons. Het is geen nieuw fenomeen, want in de oudheid gebruikten vrouwen in zeegebieden al natuursponzen tijdens hun menstruatie. Ook prostituees gebruiken natuursponzen, omdat ze zo kunnen blijven doorwerken tijdens hun menstruatie. De spons is zacht en laat geen bloed door tijdens seks.

Gebruik

Maar hoe gebruik je zo’n spons dan? Na de aankoop van een spons is het belangrijk om hem goed te reinigen. Je wil natuurlijk niet dat er nog zand of stukjes schelp inzitten. Vervolgens knip je hem waar nodig bij. Knip hem nooit doormidden, maar trim alleen de buitenkant. Maak de spons nat en knijp hem uit voor je hem inbrengt. Als de spons droog is voelt hij wat hard en stug, maar nat is hij zacht en flexibel.

Reinigen

Laat de spons maximaal acht uur zitten. Je kunt hem daarna met je vingers verwijderen. Hoe vaak je hem verwisselt hangt af van de hevigheid van je menstruatie. Reinig de spons door hem uit te spoelen en vervolgens in een bak met heet water en appelazijn te leggen. Gebruik geen kokend water, daardoor zal de kwaliteit van de spons snel afnemen. Laat de spons drogen en gebruik hem opnieuw. Je kunt hem ongeveer zes maanden hergebruiken.


Bronnen: Ecomenstrual en Labyrinth