'Kinderen gaan concerten vermijden'

In Manchester zijn bij een aanslag 22 doden en zeker 59 gewonden gevallen. Bij het concert waren veel kinderen aanwezig.

Er waren eergisteren veel kinderen aanwezig bij de aanslag in Manchester na het concert van Ariana Grande. Ondanks de leeftijd reageren kinderen niet anders op een aanslag, zegt Mariken Spuij, klinisch psycholoog en jeugd psychotherapeut: "Het hangt van de leeftijd af. Ze reageren eigenlijk hetzelfde. Net als volwassenen zullen kinderen het vaak herbeleven en dit soort situaties voortaan proberen te mijden".

Meer prikkels
"Ze zullen niet zo snel meer naar een concert gaan. Ze zullen voortaan meer geprikkeld worden. Dat is voor volwassenen en jongeren gelijk", zegt Spuij.

Het is belangrijk om erover te praten, ook met kinderen in Nederland. "Die krijgen dit allemaal mee. Ze hebben het er op school over. Dan kunnen dezelfde reacties ontstaan", zegt de psychologe. "Het is een hele logische reactie om hier bang van te worden. Tegelijkertijd is de kans dat jou zoiets overkomt heel klein."

Hoe ga je ermee om?
Door het er met iemand over te hebben, kun je de angst beter hanteren: "Je kunt je leven er niet door laten leiden. Je moet er rustig over blijven praten en gevoelens blijven bespreken. Kinderen kunnen een tijd slecht blijven slapen".

Waar begin je eigenlijk met het bespreken? Spuij: "Ik ben altijd onder de indruk van het jeugdjournaal. Zij bespreken het altijd heel genuanceerd en geven de ouders handvaten om hiermee om te gaan".