02-10

Kim: "We hebben op de fucking evenaar gestaan!" | Risky Rivers

Avonturier Kim heeft haar angsten overwonnen, rapids verslagen en haar partner in crime gevonden. Maar dat roeien? Dat nooit meer!

Schuilt er zo’n avonturier in jou?
"Ja, ik ben vrij avontuurlijk ingesteld. Ik hou van de spanning en de onbevangenheid daarin. Ik ga graag het avontuur tegemoet en zie dan wel weer waar het schip strand." 

Hoe bereidde je je voor?
"Ik heb me niet voorbereid. Ik laat alles op mij afkomen."

Zag je er enorm tegenop of had je er juist heel veel zin in?
"Ik had er superveel zin in tot de avond ervoor. Toen vond ik het eng en dacht ik: jeetje, waar ben ik nu weer aan begonnen. Maar ja, ik ben geen avonturier als ik het avontuur niet afmaak natuurlijk." 

Hoe was het om met een andere BN'er in een bootje te zitten?
"Dave is een topper. Ik heb gelachen, mooie gesprekken gevoerd, gescholden en lopen zeiken met hem. Daarnaast hebben we op de fucking evenaar gestaan! Hoe dope is dat?" 

Hoe was zo'n reis over het water? 
"Vermoeiend. Roeien doe ik nooit meer!" 

Wat was het spannendste moment?
"Pff, dat de boot flipte en ik werd meegevoerd door de stroming. Ik was wel een beetje bang. Maar het tofste was dat we bij een andere flip toch weer in de boot terecht kwamen. Dave en ik konden ons nergens anders aan vasthouden dan aan elkaar. Toen kwam er weer een golf en wij dachten allebei: nu zijn we de lul. Maar alleen de instructeur vloog er van af en wonder boven wonder bleven wij erop zitten. Ongelooflijk. Daarna lachen natuurlijk! Tot het besef kwam dat door de flip en de stroming alle GoPro's weg waren. Een halve dag aan inside the boat-filmmateriaal kwijt!" 

Wat vond je het allermooiste?
"Dat we op de evenaar hebben gestaan (het noordelijk halfrond), dat ik heb kunnen genieten van de prachtige natuur en dat ik in de Nijl heb gezwommen. Daarnaast heb ik prachtige foto's kunnen maken van de mensen daar. Waar ik nu o.a. mee exposeer.  En dat ik zo heb lopen schelden met Dave, omdat de blaren op ons handen stonden van het roeien." 

Was er een moment waarop je dacht ‘ik stop ermee’?
"Na dat roeien. Uren ellende achter elkaar met dat roeien." 

Welke levenslessen heb je mee terug genomen?
"Toch wel weer mijn dankbaarheid voor het leven wat ik leid." 

Moest je nog lang herstellen van deze reis?
"Nee."

Zou je opnieuw zo'n reis plannen?
"Misschien, zolang ik maar niet hoef te roeien. Haha." 

Welke reis zou je echt nog eens willen maken in je leven?
"De Trans Siberië Express. Van Rusland door Mongolië naar China. Samen met mijn vriend. De beste reispartner ever." 

Heb je nog tips voor fans die een soortgelijke reis willen maken?
"Doe eerst wat kleine, niet zo wilde riviertjes. Test de rapids en kijk dan of het iets voor jou is. Of spring net als ik in het diepe en hoop dat je het er zonder trauma's vanaf brengt." 


Risky Rivers maandag 20.25 bij BNNVARA op NPO 3!