Kijkersvraag: Zijn verse fruitsalades echt vers?

Bij serie Keuringsdienst van Waarde

De supermarkten liggen er vol mee: verse fruitsalades. Een gezond tussendoortje, vooral in de zomer erg populair. Maar zelfs als de tijd rijp is kleuren de stukjes appel niet bruin. En de meloen en de kiwi worden niet slap. Hoe blijft het fruit er zo fris en fruitig uitzien?

Er wordt wel eens beweerd dat het gesneden fruit in supermarkten wel 3 weken oud is. Het fruit zou gedipt zijn in een badje met NatureSeal, een eetbare coating waarmee de houdbaarheid van versneden groenten en fruit verlengd kan worden.

Duur spul
NatureSeal bestaat. Het goedje is totaal onschadelijk en wordt ook in Nederland gebruikt. Maar omdat het vrij kostbaar is gebeurt dat vooral in het duurdere segment, zoals bij cateraars en fastfoodrestaurants. Het is daarom onwaarschijnlijk dat ons supermarktfruit hiermee behandeld is. En zonder deze behandeling houdt het fruit het echt geen 3 weken vol.

Zure appel
Sommige soorten fruit, zoals appels, worden wel in een badje gedoopt van antioxidanten en vitamine C, zoals calciumascorbaat (E302). Dit is een stuk goedkoper en de lage zuurgraad zorgt er net zo goed voor dat de appels minder snel bruin worden.

Efficiënt proces
Verder heeft het vooral te maken met het razendsnelle verwerkingsproces. Wat vandaag geoogst wordt kan morgen al gesneden en verpakt in de winkel liggen. Het fruit wordt na een aantal kwaliteitschecks door middel van innovatieve technieken in rap tempo gewassen, in stukjes gesneden en verpakt. Doordat er weinig zuurstof in de verpakking aanwezig is zal het gesneden fruit ook minder snel verkleuren of verleppen.

Snoep verstandig
Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat gesneden fruit minder gezond is. Fruit dat gesneden in de koeling bewaard wordt, verliest in ongeveer 5 à 6 dagen slechts 10 tot 25 procent aan vitamine C en antioxidanten. Maar voor die tijd heb je het vast al achter de kiezen.


Geschreven door Didi Koller