Kijkersvraag: Wat is het verschil tussen bourbon, blended en single malt whisky?

Bij serie Keuringsdienst van Waarde

Whisky, Whiskey, Bourbon, Scotch, Single Malt. Whisky is er in veel verschillende namen, soorten en smaken. Maar wat is nou precies het verschil?

Whisky of whiskey?
In Ierland en Amerika schrijven ze whiskey en in de rest van de wereld whisky. Dit verschil is ontstaan in de 19de eeuw toen de Schotse whisky nog van slechte kwaliteit was. De Ieren wilden hun hoogwaardige producten onderscheiden van het Schotse bocht om de export naar Amerika te bevorderen. Daarom voegden zij een ‘e’ toe aan het woord whisky en werd het whiskey. De Amerikanen namen deze schrijfwijze over. Andere landen gebruiken dus de Schotse schrijfwijze. De schrijfwijze zegt verder niks over de verschillende productiemethodes.  

Blended
Verreweg de meeste whisky’s zijn blended. Meer dan 90%. Zoals de naam al zegt, is blended whisky een mix van twee of meer whisky’s. De verhouding is vaak 40% single malt en 60% single grain whisky’s. Deze worden samen gebottled en verkocht als één whisky. Dit doen stokerijen zodat de verschillende whisky’s elkaars kwaliteiten kunnen versterken. Daarnaast is het ook gewoon goedkoper om te produceren. Het maakt voor een blended whisky niet uit of de drank van verschillende distilleerderijen komt of van één. Door het mengen van verschillende whisky’s is de smaak meestal wat milder en zachter dan die van single malt.

Single malt
Single malt whisky’s bestaan altijd uit gerst en mogen maar uit één distilleerderij komen. Daar komt het woordje ‘single’ vandaan. Verwarrend is dat single malt dus wel uit verschillende gerstwhisky’s kan bestaan van die ene stokerij. Als mensen de term ‘Scotch’ gebruiken dan bedoelen ze Schotse single malt whisky.

Single grain
Grain whisky wordt gemaakt een andere graansoort dan gerst. Denk aan tarwe, mais of rogge. Het wordt gedistilleerd in grote distilleerkolommen. Als deze whisky uit dezelfde distilleerderij komt spreek je van single grain whisky. Als deze whisky’s van meerdere plekken komen dan is het een blended grain.

Bourbon
Bourbon is een whisky uit Amerika en mag overal in de Verenigde Staten gemaakt worden. De drank is gestookt van minstens 51% mais, aangevuld met andere granen. Bourbon mag meteen na distillatie gebotteld worden. Straight bourbon moet minimaal twee jaar gerijpt zijn en er mogen geen andere dranken of kleurstoffen aan toegevoegd worden. Het dankt zijn naam Bourbon County in Kentucky. Op deze plek kwamen in de 18e eeuw veel Ierse en Schotse immigranten terecht die de kennis van het whisky brouwen meenamen.

Andere soorten
Naast de bovengenoemde soorten whisky zijn er nog talloze andere varianten. Zo heb je bijvoorbeeld ook single cask whisky, gebotteld in een-en-hetzelfde vat en blended malt whisky: Een mix van uitsluitend single malts. Elke soort heeft zijn eigen karakteristieke kenmerken. Zo is er altijd wel een whisky die bij jou past. 

Geschreven door: Maic Oudejans

Bronnen: Gall & gall, Esquire