Kijkersvraag: waarom komt een mandarijn met een ingrediëntenlijst?

Bij serie Keuringsdienst van Waarde

Als je een netje mandarijnen koopt, verwacht je dat je vers geplukte mandarijnen zo van de boom in huis haalt. Waarom staat er dan een ingrediëntenlijst op de zak? Jesse vraagt zich af wat er met de mandarijntjes gebeurt.

Gelijk onder de voedingswaarden is er op het etiket te lezen dat de mandarijnen na de pluk “behandeld” zijn; meestal met de stoffen E202 (kaliumsorbaat), imazalil (enilconazool) en E904 (schellak). De eerste twee zijn anti-schimmel middeltjes. Imazalil wordt ook gebruikt op bijvoorbeeld aardappels en in de diergeneeskunde. Fruit, en in het bijzonder de citrusfamilie, is erg vatbaar voor schimmels. Dus om te voorkomen dat ze wit uitslaan terwijl ze in de supermarkt schappen liggen, worden ze bespoten.

Schellak heeft een ander effect op de mandarijn. Het is de afscheiding die vrijkomt na de bevruchting van een specifieke soort schildluis. In de Keuringsdienst aflevering over citroenen is te zien hoe ze het oogsten. Deze schellak wordt gebruikt als een soort waslaagje dat ervoor zorgt dat de vrucht minder snel uitdroogt. De glans die de schil ervan krijgt is puur een extraatje voor het oog van de consument.

Zonder de behandeling (ofwel de biologische variant) die de mandarijnen ondergaan eet je hem dus puur natuur, maar is bewaren vrij lastig. Het is maar waar je belang aan hecht.


Geschreven door Cilia Hulspas