Kijkersvraag: Waarom is zonnebrand zo duur?

Bij serie Keuringsdienst van Waarde

Voor niets gaat de zon op. Maar jezelf beschermen tegen diezelfde zon heeft wel een prijskaartje.

De prijs voor een flesje zonnebrandcrème begint ongeveer bij de acht euro en kan oplopen tot maar liefst zestig euro. Een hele zomer zonnen kan je banksaldo dus als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Maar waarom is zonnebrand zo duur?

Factor
De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15. Maar ook flesjes met dezelfde SPF (Sun Protection Factor) kunnen per fabrikant erg verschillen in prijs. Dat heeft echter niks te maken met een betere bescherming. Factor 30 is altijd factor 30. Dat is wettelijk bepaald. Het verschil zit hem vooral in hoe prettig het smeert en of het een witte waas achter laat op je lichaam of niet.

Duurdere keuze
Een goedkope factor 30 beschermt dus net zo goed als een dure factor 30. Toch kiezen mensen vaak voor een duurdere variant. Dat komt omdat er iets geks aan de hand is met zonnebrand. De zon is voor de mens zowel positief als negatief. Aan de ene kant is de zon slecht, omdat het kan leidentot huidkanker, huidveroudering en rimpels. Aan de andere kantzorgt de zon voor vitamine D, vitaliteit, energie en werkt het als een antidepressivum. Met die tegenstrijdigheid kunnen mensen niet goed omgaan. Maar als er dan een product is dat de negatieve effecten van de zon wegneemt dan zijn mensen bereid om daar de hoofdprijs voor te betalen.

Prijs
Maar waar betaal je dan precies voor? Bij een flesje van €16,- is ongeveer 30% de kostprijs. Dat is de prijs die het kost om het product te maken. Daaronder vallen de grondstoffen, verpakking, productie, research en arbeidskosten. Tien procent gaat naar de marketing en 40% is winst voor de winkelier en importeur. De overige 20% is BTW.

Bewaren
Vaak wordt aanbevolen om zonnebrandcrèmes maar één zomer te gebruiken, omdat de beschermingsfactor afneemt door aanraking met warmte, zuurstof en uv-stralen. Maar het is helemaal niet nodig om je halfvolle flesje na de zomer weg te gooien. Zo snel neemt de beschermingsfactor niet af. Dermatologen schatten dat een SPF 30 in twee jaar terug is gelopen naar SPF 27 à SPF 28. Als je iets lager rekent zit je altijd goed.  

M-symbool
Om er zeker van te zijn hoe lang je zonnebrandcrème veilig kan gebruiken, staat het verplichte houdbaarheidssymbooltje op de flesjes. Als er 24M op staat, betekent dat dat het product na openen twee jaar houdbaar is. In principe kan je het daarna ook nog gewoon gebruiken. Pas als de zonnebrandcrème niet meer goed ruikt en het er waterig en geschift uit ziet, moet je het echt weggooien.

Geschreven door: Maic Oudejans