Kijkersvraag: Maakt het uit welke tandpasta je gebruikt?

Bij serie Keuringsdienst van Waarde

Tandpasta is er een vele soorten die allemaal iets anders beloven: Wittere tanden, minder tandsteen of minder gevoelige tanden. Er zijn zelfs zoveel soorten dat het lastig kan zijn om de juiste te vinden. Welke tandpasta moet je nemen om geen gaatjes voor je kiezen te krijgen?

Fluoride
Welke tandpasta je gebruikt maakt niet zo veel uit, zolang er maar fluoride in zit. Uit onderzoek blijkt dat de kans op gaatjes 20-50% afneemt als je een tandpasta met fluoride gebruikt. Gelukkig zit in zo’n 90% van alle tandpasta’s fluoride, waardoor de kans klein is dat je de verkeerde hebt. Toch is het handig om voor de zekerheid te checken of het er in zit.

Schuurmiddel
In veel tandpasta’s zit naast fluoride ook schuurmiddel. Dit dient om aanslag te verwijderen. Maar niet elke tandpasta heeft dezelfde schurende werking. Tandpasta’s voor gevoelige tandhalzen zullen over het algemeen minder schuurmiddel bevatten dan de pasta’s die bedoeld zijn om rokersaanslag te verwijderen. Tandpasta’s met veel schuurmiddel worden overigens afgeraden om regelmatig mee te poetsen, omdat het voor overmatige slijtage kan zorgen aan de tanden.

Niet bewezen
Van veeltandpasta’s die tandvleesontsteking zouden moeten voorkomen of genezen is het effect niet duidelijk wetenschappelijk bewezen of onderbouwd. In sommige gevallen is wel een klein klinisch extra effect gevonden, maar dit is niet zo duidelijk als bijvoorbeeld de afname van tandbederf door fluoride. Ook tandpasta’s tegen tandsteen geven geen garantie. Ze kunnen het ontstaan van tandsteen wel remmen, maar voor mensen die gevoelig zijn voor tandsteen is de juiste manier van poetsen in combinatie met een tandenstoker of rager het meest doeltreffend.

Witte tanden
Ook de belofte van een witter gebit is er één die aan de tand gevoeld moet worden. Het is bekend dat whitening tandpasta’s vlekken beter van de tanden en kiezen verwijdert dan ‘gewone’ tandpasta’s, maar dit betekent niet dat de kleur van je tanden wezenlijk witter wordt. Daarnaast zijn er ook whitening tandpasta’s die gebruik maken van blauwe lichtdeeltjes. Deze laten je tanden er door middel van lichtval optisch witter uitzien, maar maken je tanden dus ook niet echt witter.

Poetsen
Wat uiteindelijk de beste tandpasta voor jou is, hangt af van je persoonlijke behoefte en voorkeuren. Zolang er maar fluoride in zit hoef je niet op je tandvlees te lopen. Bovendien maakt hoe je poetst en met wat voor tandenborstel meer verschil dan de tandpasta die je gebruikt. 

Geschreven door: Maic Oudejans