Kijkersvraag: kun je verslaafd raken aan lippenbalsem?

Bij serie Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst zoekt voor David uit wat lippenbalsem nou echt voor je lippen doet.

In de winter zijn bevroren tenen, een loopneus en schrale lippen dagelijkse kost. En daar willen we graag iets tegen doen. Lippenbalsem is één van de meest verkochte verzorgingsproducten. Maar helpt het eigenlijk wel?


In lippenbalsem kunnen bepaalde stoffen zitten waar je lippen juist van uitdrogen. Bijvoorbeeld lanolin, waar je lippen schilferig en geïrriteerd van kunnen raken. Bijenwas is een vet waar veel mensen allergisch voor zijn. Salicylzuur, zit ook in acne medicatie en kan zorgen voor uitgedroogde mond als je het langere tijd gebruikt. En benzocaine is eerder een preventieve stof die werkt als pijn verlichter van schrale lippen, maar ze niet verhelpt.

Maar verslavend? Nee, er zitten in lippenbalsem geen stoffen die psychologische verslaving opwerkt. Dat betekent niet dat dwangmatig smeren een probleem is voor je. Het woord verslaving is alleen onterecht. Er bestaat een site Lipbalm Anonymous waarop een (spiritueel) afkickplan is gepubliceerd. Zij claimen dat de lippen tot een week na afkicken negatieve effecten laat zien. Dat is niet bewezen.

Neutrale lippenbalsem doet namelijk geen schade aan. De exfolianten en emoliënten bijvoorbeeld dragen hun steentje bij door het verwijderen van huidcellen en zacht maken. En in je lippen zitten geen talgkliertjes dus ze zijn eerder droog, al zeggen dermatologen dat lippen zichzelf altijd weer herstellen. Wel lik je je lippen automatisch vaker als er (een smakelijke) balsem op zit.


Geschreven door: Marlou Kusters
Foto: www.kbosso.com