Kijkersvraag: Is een waterontharder kopen zinvol?

Bij serie Keuringsdienst van Waarde

Hard en zacht water lijken als twee druppels water op elkaar. Maar in hard water zit (te) veel calcium en magnesium. Om hard water weer zacht te maken kun je daarom een waterontharder kopen. Maar is dat echt nodig? De Keuringsdienst haalt de waarheid boven water.

Hard water
Of water hard of zacht is, meet men aan de hand van hoeveel calcium en magnesium erin zit. Hoe meer erin zit hoe harder het water is. De hardheid van water wordt uitgedrukt in Duitse graden (°dH). Eén °dH is 17,8 milligram CaCO3 (calciumcarbonaat) kalk per liter water. Drinkwaterbedrijven gebruiken vijf schalen van hardheid.

·  0-4 °dH        zeer zacht
·  4-8 °dH   zacht
·  8-12 °dH   gemiddeld
·  12-18 °dH    vrij hard
·  18-30 °dH  heel hard

Nadelen 
Hard water is vooral nadelig voor huishoudelijke apparaten en het milieu. Dit komt doordat hard water meer kalkaanslag achter laat. En kalkaanslag kan ervoor zorgen dat apparaten meer energie nodig hebben voor gebruik en sneller kapotgaan. Daarnaast kunnen middelen om kalkaanslag tegen te gaan in het riool terecht komen wat het slecht is voor het milieu. Verder zou water met minder kalk gewoon beter smaken.

Gezondheid
Voor onze gezondheid maakt de hardheid van water nauwelijks verschil. Behalve voor de huid. Menno Gaastra, dermatoloog bij Huidmedisch Centrum Oosterwal zegt in de Volkskrant: “Bij eczeem is er sprake van een verminderde beschermfunctie van de huid, waardoor de huid veel droger is en sneller vocht verliest. Het water van de douche droogt de huid juist uit’, zegt Gaastra. ‘Hoe langer en heter de douche, hoe sterker de uitdroging. Maar ook: hoe harder het water, hoe slechter.” Daarnaast, zegt hij, zouden de kalkresten aan je haar blijven kleven, waardoor je haar droger wordt.

Te zacht
Water kan ook te zacht zijn. Te zacht water, onder de 4 dH, kan een te lage zuurtegraad hebben. En bij een te lage zuurtegraad kunnen bepaalde metalen van leidingen loskomen en in het water terecht komen. Daarnaast kan te zacht water ook zorgen voor huidirritatie, doordat zeep en doucheschuim niet voldoende van de huid worden gespoeld.

Bijna niet nodig
Omdat bijna alle waterleidingbedrijven zelf hun water ontharden, zijn er bijna geen huishoudens waarvoor een waterontharder echt nuttig is. Op de meeste plekken ligt de hardheid rond de 8 °dH. Er zijn wel uitschieters van 2 tot 18. Maar volgens de consumentenbond heeft zelf water ontharden pas zin vanaf 20 °dH. Op de website van je waterleidingbedrijf kan je zelf zien wat op dit moment de hardheid van jouw water is en of die misschien binnenkort verandert.

Geschreven door: Maic Oudejans

Bronnen: Consumentenbond, Volkskrant, Drinkwaterplatform