Kijkersvraag: Is barbecueën ongezond?

Bij serie Keuringsdienst van Waarde

De rokerige smaak, het knapperige randje en de druppeltjes vet die van je stukje vlees af parelen. Veel mensen beginnen te watertanden van de barbecue. Maar rook en verkoolde stukjes zie je nooit terugkomen in een verantwoord dieet. Is barbecueën ongezond?

Paks
De rook en de zwarte randjes geven je stukje vlees, vis of groente die herkenbare barbecuesmaak. Maar het zijn precies die twee elementen die slecht voor je zijn.  Want daar zitten de kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen, oftewel paks, in. Dat zijn dezelfde stoffen die in sigarettenrook longkanker veroorzaken.

Aanbranden
De paks ontstaan vooral als je vlees laat aanbranden, maar zitten ook in de rook zelf. Daardoor krijg je de schadelijke stoffen op drie manieren binnen: Via de zwarte randjes op het vlees, via de rook die in het eten trekt en door de rook die je inhaleert. Barbecueën is dus niet gezond.

Acrylamide
Naast de bovengenoemde paks zit er ook acrylamide in eten dat op de barbecue ligt. Acrylamide ontstaat als je voedsel verhit boven de 120 graden. Net als de paks, is acrylamide ook een kankerverwekkende stof. En acrylamide is zelfs nog gevaarlijker, omdat het ook in veel andere producten zoals friet, koffie en chips zit. We krijgen er dus al veel van binnen en daar komt de barbecue nog bij.

Huid
Alsof dat nog niet genoeg is, kan volgens Chinees onderzoek de rook ook nog via de huid het lichaam binnen komen. Dit is speciaal gevaarlijk voor (jonge) kinderen, omdat zij een dunnere huid hebben dan volwassenen. Opvallend is dat er via de huid meer kankerverwekkende stoffen je lichaam binnendringen dan via de luchtwegen.

Stoppen
Moeten we dan helemaal stoppen met barbecueën? Niet per se, maar er zijn wel manieren om het gezonder te doen door bijvoorbeeld een deksel te gebruiken en de zwarte randjes er af te snijden.